Podijeli objavu

Mjesec dana od početka nastave u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), koja se odvija u posebnim okolnostima zbog epidemiološke situacije, prosvjetni djelatnici izražavaju svoju zabrinutost kvalitetom nastavnog procesa.

Pored toga što cijela situacija djeluje na psihički i socijalni razvoj djece, prosvjetari strahuju kako uz postojeće epidemiološke mjere učenici neće usvojiti potrebna znanja, kako zbog skraćenog trajanja školskog sata i on line nastave, tako i zbog neselektivne primjene mjere samoizolacije za kompletno školsko odjeljenje u slučaju da jedan od učenika bude covid-pozitivan.

Iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa HNŽ-a, pak, kažu kako prate situaciju te najavljuju de će uskoro izaći s prijedlozima rješenja za probleme uočene na terenu.

Za to vrijeme, nastava u školama traje 30 minuta, uz maksimalno 18 učenika u razredu. U brojnijim razredima učenici su podijeljeni u dvije skupine koje naizmjenice, dnevno ili tjedno, pohađaju nastavu u školama, a zatim prate on line nastavu.

Kada su u pitanju higijenske mjere, prije ulaska u školsku zgradu obavlja se dezinfekcija ruku učenika, vodi se računa o fizičkoj distanci i nose se maske. Kako djeca iz različitih razreda ne bi dolazila u međusobni kontakt, mali odmor traje pet minuta, a velikog odmora uopće nema.

-Rad je neobičan, a prema reakcijama nastavnika vrlo je teško raditi u ovakvim uvjetima, posebice s nastavnim satom od 30 minuta gdje treba i više vremena za pripremu tog sata kako bi on imao uopće smisla. Također, u situaciji smo da radimo i epidemiološki posao i posao zdravstvenih ustanova, a onda bi htjeli i da imamo u tome svemu i obrazovnog djela, za što ostaje jako malo vremena – kazao je u razgovoru za Fenu ravnatelj Osnovne škole Bartola Kašića Anđelko Rogić.

U toj školi u rujnu nije bilo slučajeva koronavirusa no to se promijenilo u listopadu.

-Od ponedjeljka nam je javljeno da je jedan učenik, a poslije i drugi učenik istog odjeljenja pozitivan na koronavirus, tako da smo u suradnji s epidemiološkom službom morali pristupiti mjerama i cijeli odjel staviti u samoizolaciju – kazao je ravnatelj Rogić.

Dodao je kako među nastavnim osobljem nije bilo pozitivnih na covid-19.

Jedna od glavnih zamjerki prosvjetara je skraćeno trajanje nastavnog sata te će se nevjerojatnije već sljedećeg tjedna od mjerodavnih zatražiti da se školski sat produži na 40 minuta, a po njihovom mišljenju problematična je i on line nastava.

Predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Slavko Lauš smatra kako se uz postojeće mjere trud nastavnog osoblja neće isplatiti.

-Primijetili smo da naš trud neće uroditi velikim plodovima i da učenici neće usvojiti potrebno znanje, između ostaloga, i zbog online nastave koja nije adekvatno pripremljena, a ni zbog tehničkih mogućnosti, odnosno nemogućnosti mnogih roditelja – istaknuo je Lauš.

Lauš navodi kako cijela ova situacija ostavlja posljedice na psihički i socijalni razvoj djeteta, a da propisane mjere zapravo i nemaju nekog smisla.

-Nisu škole ono što bi trebale biti, djeci se stalno nameću pravila, a ta silna upozorenja djeci kojih se zajedno pridržavamo u školi padaju u vodu čim oni iziđu na ulicu i nastave se družiti bez ikakvih ograničenja – kazao je.

Lauš je, također, istaknuo kako je obim posla u novom okolnostima znatno povećan zbog čega su nastavnici i učitelji dodatno opterećeni.

-Veliki broj učitelja radi duplu i više smjena, što nije slučaj s nastavnicima koji imaju manji broj učenika. Učitelji koji imaju više od 18 učenika rade dvije, odnosno tri smjene kada se računa i online nastava. U tom kontekstu tražit ćemo uvećanje plaća tim nastavnicima za 20 posto, a ostalima za 10 posto, jer i oni rade u otežanim okolnostima – najavio je Lauš.

Resorno ministarstvo dalo je okvirni plan rada u novoj školskoj godini koji je 80 posto zajednički za sve škole, dok se uvažava specifičnost svake škole i one škole koje imaju manji broj učenika rade u olakšanim uvjetima.

Jedna od takvih je Međunarodna osnovna škola u Mostaru, koja je iskoristila tu mogućnost te svoju organizaciju nastave nije puno mijenjala. Nastavni sat traje 45 minuta, a djeca i dalje imaju veliki odmor i izvannastavne aktivnosti.

Po mišljenju vlasnika te škole Šerifa Ćosića, obrazovanje je posebna djelatnost gdje je živa riječ i neposredni kontakt temeljni pristup te se to teško može kompenzirati drugim metodama rada.

-Mišljenja sam da je interakcija učenika i nastavnika bitna, inače što će nam škola uopće. Nezamjenljivo je da djeca u nastavi sudjeluju ‘face to face’ s nastavnicima. Online je u redu, ali puno stvari ta metoda ne može nadoknaditi. Mi u školi smo sigurni da je neposredni kontakt najbitniji za socijalni razvoj djece – kazao je Ćosić.

Za njih, kaže, novi uvjeti rada, barem što se tiče pojačane higijene, ne predstavljaju problem jer ta obrazovna ustanova od ranije djecu navikava na pranje ruku i higijenu zuba.

-Naša škola je ne samo nastavila s normalnim odvijanjem nastave nego je proširila suradnju s visokoškolskom ustanovom Univerzitet “Džemala Bijedća” u Mostaru u kontekstu edukacije učenika i nastavnog osoblja – dodao je Ćosić.

Iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa HNŽ-a navode kako je prvih mjesec dana nove školske godine proteklo u najboljem redu, uz poštivanje propisanih mjera te da u samim školama nije evidentirano niti jedno žarište zaraze.

Što se tiče samog obrazovnog procesa ministar obrazovanja, znanosti, kulture i športa HNŽ-a Rašid Hadžović kazao je Feni kako će se razgovarati o problemima koji su uočeni u praksi.

-Mi ćemo pokušati na sastanku s federalnim ministrom zdravstva zakazanim za ponedjeljak predložiti određene mjere u cilju poboljšanja nastavnog procesa u našim školama – kazao je ministar Hadžović.

Ponovio je kako je Ministarstvo obrazovanja isključivo mjerodavno za nastavni proces, a da o epidemiološkim mjerama ipak odlučuju zdravstvene vlasti.

-Riječ struke i epidemiloga je ipak najbitnija i čekat ćemo na njihove prijedloge novih mjera – dodao je.

Podijeli objavu