Podijeli objavu

“Lijek protiv korone postoji u Hercegovini“, rečenica je koja je nedavno odjeknula u bosanskohercegovačkom medijskom prostoru i makar donekle probudila nadu građana da će uskoro imati lijek na dohvat ruke.

Riječ je o biljci slatki pelin, koja se rijetko uzgaja na tlu Bosne i Hercegovine, ali također i uspijeva u podneblju kakvo je tamo gdje živi i privređuje Petar Mihić. Radi se o općini Ljubinje, u kojoj već osam godina ovaj skromni mladić između ostalog uzgaja i rijetku biljku.

“Prije osam godina sam se opredijelio za slatki pelin, nakon što su ljudi oko mene počeli da uzgajaju smilje i druge kulture. Odlučio sam ustvari da radim nešto posebno, i tako je sve započelo. Proteklih osam godina bilo je teško. Ništa se nije prodavalo, a tek tijekom dvije posljednje godine došlo je do prodaje“, rekao je za Anadolu Agency (AA) Mihić.

Ne tako davno do Mihića, koji inače značajan dio vremena provodi u Mostaru gdje je zaposlen, došla je vijest kako upravo slatki pelin može biti lijek za COVID 19. I sam je u početku bio skeptičan, da bi se potom i kod njega probudila nada, te u slučaju da biljka postane najtraženija i ideja o proširenju kapaciteta.

“Saznao sam to u petom mjesecu ove godine. U Njemačkoj su neki instituti tad počeli istraživati pelin, a u šestom mjesecu objavili su da se na tome malo više radi. Nisam kao uzgajivač imao direktne kontakte s institutom, ali s nekim profesorima jesam“, dodaje Mihić.

Očekuje da će slatki pelin bez obzira da li se ispostavio kao ključ za COVID 19 ili ne, imati budućnost, te da će u narednim godinama i za njega osobno biti više posla i zarade.

“Vjerujem da biljka ima budućnost. Vidjet ćemo što će pokazati istraživanja i instituti. Kod mene postoje kapaciteti za proširenje“, istaknuo je Mihić.

Suvremena medicina s mogućim pozitivnim učincima slatkog pelina u liječenju COVID-a 19 upoznala se početkom pandemije. Stanovništvo Hercegovine u prošlosti je konzumiralo čaj od slatkog pelina koji je imao i određene pozitivne efekte u svim fazama infekcije COVID-19.

Zbog toga stručnjaci smatraju da bi bilo itekako korisno provesti dodatne prospektivne studije po ovom pitanju. Dio ove biljke u Aziji se upotrebljava za liječenje malarije, a stanovništvo na ovom dijelu planete redovno koristi njezina ljekovita svojstva.

Podijeli objavu