Podijeli objavu

Grupa od 14 migranata sinoć je primljena u Hitnu pomoć i Dom zdravlja Velika Kladuša s više tjelesnih ozljeda koje su im, kako su kazali, nanijeli pripadnici MUP-a Republike Hrvatske dok su ih vraćali na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Kako saznajemo u Hitnoj pomoći, migrantima su konstatirane lakše ozlijede, a neki su upućeni na dalje pretrage i rentgen. Prema fotografijama koje su objavljene na društvenim mrežama, migranti imaju podlive na različitim dijelovima tijela i lica, piše N1.

Portparol MUP-a USŽ Ale Šiljdedić kazao je za N1 kako se “push backovi” (prisilno vraćanje migranata) dešavaju svaki dan na različitim područjima koja nisu granična.

“To su šumski prijelazi. Imaju prijave da se vrate s povredama, nekada su vidljive, ali je teško dokazati da je to uradila hrvatska policija kako oni tvrde. Liječnici utvrđuju da li su to ozlijede nastale prilikom pokušaja ilegalnog prelaska ili nastale u međusobnom sukobu migranata. U najvećem broju slučajeva tvrde da su ozlijede nastale tijekom push backa, ali mi to ne možemo utvrditi. Sve izjave, prijave i dokumentaciju dostavljamo Ministarstvu sigurnosti BiH i takvih prijava ima jako mnogo za protekle tri godine”, rekao je Šiljdedić.

I nevladine međunarodne organizacije upozoravale su na nasilje koje MUP RH čini nad migrantima prilikom vraćanja na teritoriju BiH, ali čelnici tog MUP-a i vlasti u RH negiraju da vrše bilo kakvo nezakonito nasilje.

Podijeli objavu