Podijeli objavu

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, bio je u Samoboru i otamo komentirao aktualnosti.

Ponovno je osudio napad na Markovu trgu. “Prije svega, žrtve napada i meta napada su bili policajci, policajac koji je ustrijeljen, srećom preživio i ona druga dvojica policajaca”, rekao je Milanović.

Nazvao je premijera Andreja Plenkovića “narikateljem od 50 godina”, kazavši da se ne može načuditi što je iz svega proizašlo da je premijer predmet napada.

Neka Plenković objasni na što je to mislio kad je rekao da sam ja 2016. godine posijao mržnju i agresiju, rekao je Milanović.

“Lako je tuđom palicom gloginje mlatiti. Lako se tuđim kititi. Svi mi imamo svoju povijest i kad gledate web stranice vladajuće stranke onda se orate potruditi dobro da vidite je li ta stranka postojala od 2000. do 2016.”, rekao je Milanović.

U ovom interludiju, odnosno interregnumu karijere spomenutih narikatelja nisu postojale, dodao je.

“Što sam to ja u kampanji 2016. posijao? Ajde, Plenkoviću”, rekao je Milanović.

“Ovo je opasan posao u koji je Plenković dolutao. Ako nisi dorastao tom poslu, idi mami”, rekao je Milanović, dodavši da je i on kao premijer bio predmet napada, ali da je to normalno za tu funkciju.

Ponovio je da je napad na Markov trg “grozna stvar i ne smije se ponoviti”, dodavši kako je potrebno “više razgovarati s nekim ljudima koji se očito osjećaju izbačenima i marginaliziranima; probati im objasniti da neprijatelji koje vide ustvari ne postoje, i izbjeći ubuduće ovakve situacije”.

Žrtve su policajci, koji za svoju hrabrost zaslužuju odlikovanje, istaknuo je nadalje predsjednik Milanović, ustvrdivši kako je grozno to da netko na njihovoj žrtvi i riziku – i to za 5-6-7 tisuća kuna plaće, što je, kako je rekao, “manja plaća od one koju je zadnjih mjesec dana primao počinitelj u jednoj firmi” – gradi politiku i status žrtve. “To odgovara perfidiji”, upozorio je. “Lako se tuđim kititi i na tuđi račun raditi stvari”.

Plenković manipulira reakcijama

Ustvrdio je kako Plenković “naprosto manipulira” reakcijama. “Pitate me zašto? To pitajte njega”, kazao je. Na pitanje misli li da Plenković i HDZ pridonose radikalizaciji, Milanović je odgovorio: “U svakom slučaju, kada se ona na Kevinoj jami i sličnim prirodnim ljepotama gradila i kad je bujala, a oni su gledali svoj posao i smijuljili se u maramicu”.

Predsjednik je odlučno odbacio novinarsku tvrdnju kako su on i Plenković napad na Markovu trgu pretvorili u osobni sukob.

“Nisam ništa pretvorio u osobni sukob, ne govorite istinu”, rekao je. “Ja sam prvi nazvao, pitao kako mogu pomoći. Inače danima pozivam na neku vrstu razgovora. Kako možete mene izjednačiti s njim? To nije isto! Nemojte govoriti da se mi svađamo u ovoj zadnjoj situaciji u kojoj se pucalo pravim streljivom, u kojoj je policajac čudom preživio tako što je čuvao kratkim pištoljem donji dio leđa gospodina Plenkovića, i reći da ja potičem svađu”, kazao je Milanović.

Ustvrdio je kako je on “učinio sve od prvoga dana da je spriječi”. “Ali onda je gospodin Plenković otišao u Bruxelles. U onim zgradama se nikada ne otvaraju prozori, tako da se komešaju čudni plinovi, ljudima se zna malo i u glavi zavrtjeti: Istresao se i rekao sve što mu je palo na pamet. Uključujući i to da sam ja 2016., treći put pitam, rekao – što? Što sam rekao i kako je to otvorilo mržnju?”, ponovio je, te zaključio kako je Plenković netko tko “do jučer pojma nema, a danas se svima prijeti i riga vatru kao plameni jazavac”.

“Konstantno se traže nekakvi izgovori, upire se u nekoga prstom, a to su metode provincijskih partijskih komiteta iz 80-ih godina. “Toga sam se nagledao u mladosti”, zaključio je.

Podijeli objavu