Podijeli objavu

Nagli skok broja zaraženih virusom korona u Srpskoj doveo je zdravstveni sustav na rub kolapsa, a u pojedinim bolnicama “covid” odjeli su puni, dok su zdravstveni radnici na izmaku snage.

Direktor UKC-a Vlado Đajić rekao je za “Glas Srpske” kako se ova ustanova sprema da preseljava pacijente na lokaciju stare pulmologije.

-Klinika za infektivne bolesti je puna. Imamo još nekoliko slobodnih kreveta. Zdravstveni radnici su iscrpljeni i premoreni – istakao je Đajić.

Govoreći o hladnom programu, Đajić je rekao kako se za sada sve radi, ali da će se uskoro prilagođavati epidemiološkoj situaciji.

-Svim pacijentima smo do sad pružali zdravstvenu zaštitu na najvišoj razini, ali ako se građani ne budu pridržavali preporučenih mjera, doći će do još većeg rasta broja zaraženih, a da ne govorim o tome da bismo mogli doći u situaciju da bolnice ne mogu primiti pacijente – upozorio je Đajić.

Kapaciteti su popunjeni i u Bolnici u Gradišci, a prvi čovjek te zdravstvene ustanove Rajko Dodik ističe kako se situacija usložnjava iz dana u dan, jer broj zaraženih raste.

-Imamo još dva mjesta u “covid” odjelu. Ili ćemo mijenjati način rada ili ćemo zdravstvenu ustanovu pretvoriti u “covid” bolnicu – rekao je Dodik. Dodao je da ni kadrovski nisu osigurani jer nemaju infektologa.

-Povećava se broj zaraženih medicinara, što dodatno usložnjava situaciju. Pred pucanjem smo – upozorio je Dodik.

Direktor Bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini Zlatko Maksimović rekao je za “Glas Srpske” da je sasvim realno da će se ostvariti najave da nas u studenom očekuje novi val pandemije.

-Sve to pogoršava stanje i kod nas u “covid” bolnici. Trenutno je 15 pacijenata, od toga dva na respiratoru. Ima još slobodnih mjesta, a uskoro ćemo kompletirati novu “covid” bolnicu u zgradi stare kirurgije, gdje ćemo imati još do 50 mjesta – rekao je Maksimović. On je dodao kako su do jučer redovni program liječenja organizirali oko 80 posto te da je zamolio načelnike odjela da planiraju smanjivanje u idućem vremenu.

Podijeli objavu