Podijeli objavu

Po ugovoru Hrvatske i Vatikana Crkvi ove godine pripada 314 milijuna iz proračuna, a primit će 31,4 milijuna kuna manje

Katolička crkva odrekla se deset posto novca koji joj u ovoj godini pripada iz proračuna prema ugovoru Hrvatske i Vatikana. Kako je za provedbu tog međunarodnog ugovora u ovoj godini predviđeno 314 milijuna kuna, to znači da se Crkva odrekla 31,4 milijuna kuna. Proizlazi to iz Vladinog priopćenja nakon jučerašnjeg sastanka premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije Želimirom Puljićem, Draženom Kutlešom i Krunoslavom Novakom.

Vlada u svom priopćenju navodi da se »premijer osvrnuo na aktivnosti Vlade u borbi protiv pandemije koronavirusa, usmjerene na očuvanje zdravlja hrvatskih građana te izložio gospodarske i socijalne mjere koje Vlada poduzima za zaštitu radnih mjesta te standarda građana te je u tom kontekstu zahvalio predstavnicima HBK-a na dobrovoljnom smanjenju obveze od 10 posto u provedbi ugovora sa Svetom Stolicom i Hrvatskom o gospodarskim pitanjima u 2020«.

Uz to, navodi se i da je na sastanku naglašeno da će se nastaviti rješavati ključne teme koje se tiču rada Mješovite komisije HBK-a i Vlade, osobito u pogledu pravnih, karitativnih i statusnih pitanja.

– Na sastanku su potvrđeni kvalitetni odnosi hrvatske Vlade i Katoličke crkve. Premijer i predstavnici HBK-a istaknuli su važnost kontinuiranog dijaloga Katoličke crkve i Vlade te resornih ministarstava o brojnim društvenim temama. Dogovoreno je da će se susreti na razini predsjednika Vlade i vodstva HBK-a održavati dvaput godišnje, u proljeće i jesen, najavljuje se iz Vlade. U priopćenju se kaže i da su se sugovornici još jednom osvrnuli na sastanak predsjednika Vlade s državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom u rujnu ove godine u Splitu, na kojem su još jednom potvrđeni izrazito dobri odnosi Hrvatske i Svete Stolice. Osim premijera, na sastanku je bio i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i ministrica kulture i medija i predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Nina Obuljen Koržinek.

 

Podijeli objavu