Podijeli objavu

Iranska odvjetnica i braniteljica ljudskih prava Nasrin Sotoudeh, osuđena 2019. na 12 godina zatvora, premještena je iz zatvora Evine u zatvor izvan Teherana, objavili su u srijedu njezin suprug te iranski mediji.

Nasrin Sotoudeh (57), trebala je biti premještena u bolnicu, a ne u drugi udaljeniji zatvor, u kojem su sanitarni uvjeti loši, posebice u pogledu novog koronavirusa, rekao je njezin suprug, Reza Khandan za AFP.

“Očekivali smo da će ju poslati u bolnicu na angiografiju po odluci liječničkog povjerenstva zatvora Evine”, a ona je umjesto toga izravno prevezan u zatvor Qarchak, više od 30 km južno od glavnog grada, rekao je.

Nasrin Sotoudeh je 27. rujna prekinula 45-dnevni štrajk glađu zbog zdravstvenih problema.

Iranska aktivistica je bila zatočena u zatvoru Evine u Teheranu s drugim političkim zatvorenicima, među kojima je i francuska znanstvenica Fariba Adelkhah, koja je puštena početkom listopada, ali je pod nadzorom i mora nositi elektroničku narukvicu, piše Hina.

Od ožujka, više od 100.000 iranskih zatvorenika dobilo je privremenu dozvolu izlaska ili su im smanjene kazne kako bi se ograničilo širenje covida-19 u zatvorima, prenosi Tportal.hr.

pandemiji je u Iranu umrlo više od 31.000 ljudi i oko 540.000 je zaraženo, prema službenim podacima objavljenim u utorak.

Podijeli objavu