Podijeli objavu

Bosna i Hercegovina nastavlja bilježiti rast dnevnog broja novozaraženih koronavirusom a u srijedu je dosegnut novi rekord s 922 nova slučaja u protekla 24 sata, ističe Hina.

Od utorka je testirano također rekordnih tri tisuće uzoraka a zaraza je potvrđena kod 654 osobe iz Federacije BiH te kod 268 iz Republike Srpske (RS).

Najveća žarišta zaraze i dalje su najveći gradovi u toj zemlji pa je tako u Sarajevu registrirano 225 novozaraženih, u Mostaru 128 a u Banjoj Luci 121.

Od utorka je u BiH umrlo 14 osoba kod kojih je ranije potvrđena zaraza virusom SARS-CoV-2 a u svim je slučajevima riječ o pacijentima starije životne dobi koji su bili kronični bolesnici, prenosi Slobodna Dalmacija.

Prema objedinjenim podacima što ih je u srijedu objavilo Ministarstvo civilnih poslova BiH broj zaraženih na stotinu tisuća stanovnika u jednom tjednu u toj je zemlji sada 107. Taj se podatak odnosi na razdoblje od 11. do 18. listopada dok je tjedan ranije bio 67.

U većem dijelu BiH od srijede su na snazi mjere obveznog nošenja zaštitne maske i na otvorenom prostoru. Ta odluka vrijedi za osobe koje se kreću područjem RS te u Sarajevskoj županiji a za kršenje su propisane kazne u protuvrijednosti od 400 do 2000 kuna.

No kako dnevni broj novozaraženih neprestano raste predstavnici zdravstvenih vlasti učestalo upozoravaju da će se morati posegnuti i za dodatnim ograničenjima kako bi se zaustavilo naglo širenje zaraze.

 

Podijeli objavu