Podijeli objavu

Nisu pronađeni roditelji za 545 djece migranata koji su od porodica odvojeni na američko-meksičkoj granici u prvih nekoliko godina administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvaničnici koji su određeni prema sudskoj presudi, koju je donio federalni sud u San Diegu, o ponovnom spajanju porodica, nisu uspjeli pronaći roditelje 545 djece koja su od porodica odvojena od 1. jula 2017. do 26. juna 2018.

U okviru politike ”nulte tolerancije”, koju je Trumpova administracija u cilju sprečavanja ilegalnog prelaska američko-meksičke granice, provodila u proljeće 2018., od juna iste godine od roditelja i drugih članova porodica odvojeno je više od 2.700 djece.

Američka federalna sutkinja Dana Sabraw, koja je razmatrala predmet i primjedbu koju je uložila Američka unija za civilne slobode (ACLU), u junu 2018. donijela je odluku o vraćanju djece migranata koja su se nalazila u prihvatnim centrima njihovim roditeljima, te su te porodice ujedinjene.

Međutim, zvaničnici su ustanovili kako je u periodu prema ljetu 2017. više od 1.500 djece odvojeno od svojih porodica.

ACLU je saopćio kako je izvršni odbor kojeg je odredio sud, uspio pronaći porodice 485 djece, ali da nije ostvaren kontakt s porodicama 545 djece.

ACLU navodi kako se za otprilike dvije trećine 545 djece vjeruje da su u njihovoj zemlji. Rečeno je kako je u sudskom spisu navedeno da su volonteri tragali za roditeljima ove djece u njihovim rodnim mjestima, te da je riječ o detaljnim potragama koje su oduzimale mnogo vremena, ali da su napori dodatno otežani pojavom koronavirusa.

U saopćenju ACLU-a objavljenom u oktobru 2019., navodi se kako je od 1. jula 2017. do 26. juna 2018., 1.556 djece odvojeno od roditelja koji su uhvaćeni prilikom pokušaja ilegalnog prelaska meksičke granice u SAD. Time je broj djece koja su od 1. jula 2017. na granici odvojena od svojih porodica premašio 5.400.

Advokat ACLU-a Lee Gelernt, kazao je kako je u pomenutom 12-mjesečnom periodu 207 djece mlađe od pet godina odvojeno od svojih roditelja.

AA

Podijeli objavu