Podijeli objavu

Šef europske diplomacije Josep Borrell ocijenio je da je kritika turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana upućena francuskom kolegi Emmanuelu Macronu u vezi s muslimanima “neprihvatljiva” i pozvao je Ankaru da “prekine opasnu spiralu konfrontacije”.

“Riječi predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana upućene predsjedniku Emmanuelu Macronu neprihvatljive su. Poziv Turskoj da prekine tu opasnu spiralu konfrontacije”, poručio je Borrell putem Twittera.

Žestoka kritika

Erdogan je u subotu doveo u pitanje Macronovo “mentalno zdravlje” zbog njegova stajališta o muslimanima. Francuska je zbog toga povukla na konzultacije svojeg veleposlanika u Turskoj.

Borell se osvrnuo i na Europsko vijeće s početka mjeseca na kojem su europski čelnici pokušali smanjiti napetosti u odnosima s Turskom, javlja Hina.

Ponudili su da će poboljšati suradnju u određenim područjima i dati novi zamah carinskoj uniji ako Turska prekine s istraživanjem plina u vodama u istočnom Sredozemlju na koje pravo polažu Grčka i Cipar, navodi Index.hr. Ali “ako Ankara nastavi nezakonito postupati, iskoristit ćemo sve instrumente koji su nam na raspolaganju”, upozorila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

“Zaključci Europskog vijeća sadrže realnu ponudu za ponovno oživljavanje naših odnosa”, ocijenio je Borell. “Ali potrebna je politička volja turskih vlasti za tu pozitivnu agendu. U protivnom, Turska će biti još izoliranija”, upozorio je.

Podijeli objavu