Podijeli objavu

Liječnica Kliničke bolnice Dubrava obratila se pismom Ministarstvu zdravstva, ali i medijima, a u kojem opisuje tešku situaciju u kojoj se nalaze pacijenti te bolnice zbog kaotičnosti i neodgovornosti sustava. U pismu koje prenosi Jutarnji list stoji kako u respiratornom centru bolnice za bolesnike nema ni lijekova ni hrane.

“Bez obzira na izniman osobni trud koji sam uložila za zbrinjavanje bolesnika, smatram da isti nisu adekvatno zbrinuti te da istima nije pružena odgovarajuća potrebna skrb koja nije posljedica mog osobnog angažmana i truda”, stoji u pismu.

Liječnica tvrdi kako su se tijekom njene službe ponavljali problemi te da je na njih upozoravala osobe zadužene za rješenja i da se oni usprkos tome nisu riješili. Stoga kaže, iako se ne osjeća krivom, može samo zaključiti da nitko za te probleme nije odgovoran, a da onda ona za njih osobno odgovara.

NEDOSTATAK HRANE

“Na kolicima iz kuhinje ne dođe pladanj s imenom pojedinih bolesnika iz nepoznatog razloga. U nekoliko sam navrata nazvala našu kuhinju te apelirala na problem na što je odgovoreno da će obrok doći. Budući da sam zbog „potrošnje“ opreme morala napustiti prostore Respiratornog Centra, nazvala sam sestre koje su ostale na Odjelu, međutim istima nije poznato da li je bolesnik dobio ili nije dobio ručak”, piše liječnica, a prenosi Jutarnji.

Navodi potom kako su joj pacijenti kasnije sami, ali i njihovi cimeri potvrdili da hranu nisu dobili. Ističe i 82-godišnjeg pacijenta koji je sam hodao po bolnici kako bi našao hranu te da ga je od pada spasio medicinski tehničar.

NEDOSTATAK LIJEKOVA

Nadalje, navodi kako u RC ne postoji adekvatna količina lijekova. “Istaknut ću inhibitore protonske pumpe kao profilaksu ordiniranih kortikosteroida. Ne postoje adekvatni analgetici te je bolesnici s metastatskim karcinom u kosti radi bolova ordiniran Lupocet u dozi 500mg koji je u tom trenutku bio jedini dostupni analgetik za kojeg smatram da nije adekvatan te ne može kupirati takve bolove”, piše liječnica.

Tvrdi i da je svakodnevno izložena napadima bolesnika i obitelji zbog nedostatka terapije, no ističe kako nema odgovor tko je odgovoran da se bolesnicima vrate lijekovi koje su donijeli od kuće budući da liječnici obiteljske medicine nisu dužni propisivati bolesnicima lijekove dok se nalazu u bolničkoj skrbi.

PRITUŽBE NA HIGIJENU

Opisuje i kako svaki dan zaprima pritužbe za neadekvatnu higijenu pacijenata i nedostatak sapuna, ručnika za ruke, tuševa i sanitarnih čvorova, te ističe da ne nalazi nikog odgovornog za to, a da se ona jedina potpisuje na nalaze pacijenata. Piše i da ne postoji odgovorna osoba mimo nje za bolesnike kojima obitelj ne donosi osobne stvari, te iznosi primjer 84-godišnje pacijentice koja je 72 sata ležala naga nakon što joj je skinuta prljava pidžama. Pritom je bila izložena pogledima još 3 pacijenta i 3 pacijentice.

“Krevet navedene bolesnice nalazi se uz vrata sobe i tijekom 2 dana su se kraj tih vrata izvodili radovi izgradnje novih vrata prema objektu B te je bolesnica neprestano bila izložena vanjskoj temperaturi. Preko 20 telefonskih poziva sam uputila da se bolesnici omogući donirana majica i deka, međutim bolesnica je isto dobila 4. dan hospitalizacije. Kao i u gore navedenim slučajevima, smatram da posljedice istoga nisu moja pravno medicinska odgovornost”, navodi liječnica.

PRESELJENJE BEZ KISIKA

Ističe i kako su jednu pacijenticu kojoj je prijeko bio potreban kisik selili bez boce za kisik, jer je kisik bio potrošen. “Nije mi poznato tko je odgovorna osoba za isto. Budući da je bolesnica bila klinički loša, ista je preseljena bez kisika, vidno dispnoična, respiratorno ugrožena”, navodi liječnica.

Također ističe kako do 22. ovog mjeseca u vizitama nisu sudjelovale medicinske sestre pa nije bilo prijenosa podataka o pacijentima zbog čega liječnicima nije poznato tko je i je li primio propisanu terapiju.

BEROŠ ŠALJE INSPEKCIJU

“Zaključno, smatram da u ovim uvjetima rada bolesnicima nije pružena adekvatna medicinska skrb te da su narušena njihova prava. Za isto se ne smatram pravno medicinski odgovornom i u slučaju tužbi od strane obitelji ili samih bolesnika, mislim da nisam pravno zaštićena”, zaključuje, a prenosi Jutarnji.

Ministar Vili Beroš potvrdio je da je dobio pismo liječnice te je kazao kako u bolnicu šalje inspekciju kako bi svi problemi bili riješeni s obzirom na činjenicu da bi uskoro cijela ustanova mogla postati isključivo Covid bolnica sa 640 kreveta, donosi Telegram.hr.

Podijeli objavu