Podijeli objavu

Nakon što je naredio potpunu mobilizaciju zdravstvenog sustava ministar zdravstva Vili Beroš obratio se javnosti. Smisao mobilizacije je slikovit. Naša profesionalna i domoljubna obveza je da svi funkcioniramo kako bi maksimalno odgovorili na ovu ugrozu, poručio je Beroš. Istaknuo je da je “krajnje vrijeme da ozbiljno shvatimo prijetnju”.

– Bolnički sustav postupno se puni. Najveći broj od 153 novozauzetih kreveta, najvjerojatnije su kovidpozitivni, a time smo oduzeli zdravstvenu zaštitu ostalima. Čekaju nas izazovna vremena i želimo mobilizirati cjelokupni zdravstveni sustav. Oni na koje se to odnosi prepoznat će se u mojim riječima. Imamo 73 tisuće zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika. Preraspodjelom ćemo nastojati što dulje zadovoljiti potrebe. Moramo biti spremni na sve opcije, bolje da su oni tu nego da ih počnemo tražiti kad zatreba, poručio je Beroš.

“Ova Vlada ni od koga ne očekuje da radi besplatno”

Zahvalio je na predanom radu svim zdravstvenim djelatnicima, posebno onima koji rade u primarnim respiratornim centrima koji danonoćno pružaju skrb oboljelima. Priznao je da je “malo zapelo” epidemiološko praćenje kontakata te poručio kako je na “svima da se pridruže borbi protiv epidemije”. Praćenje kontakata jedan je od najvažnijih alata u borbi protiv širenja virusa, naglasio je.

Odgovarajući na pitanje koliko se umirovljenih liječnika javilo za rad, kazao je da je njihov odaziv hvalevrijedan. Tu smo mobilizaciju željeli postići. Vjerujem kako smo daleko od trenutka da ćemo ih upogoniti. I nećemo ih staviti u poziciju da liječe kovidpozitivne pacijente. Imali bi oni ulogu u pružanju uobičajene skrbi. Veseli broj studenata koji se žele priključiti, a postoji i veliki broj njegovateljica i njegovatelja na Zavodu. Postoji mogućnost zapošljavanja na određeno vrijeme u kriznim situacijama. Ova Vlada ni od koga ne očekuje da radi besplatno, istaknuo je.

– Neki tvrde da je virus izmišljen. Još jednom upozoravam i pozivam ih da pogledaju katastrofične slike od proljetos i neka nam to bude pouka. I liječenje i zaštitna oprema predstavljaju trošak, ali ova Vlada će naći načina da plati sve one koji su radili. Trudit ću se, a dobrim dijelom će to ovisiti i o trajanju ove ugroze – da nađemo način da se dodatno stimuliraju svi oni koji su radili u kovidcentrima, naglasio je Beroš.

Pomoć epidemiolozima

Dodao je kako epidemiolozima nudi različite načine pomoći, zapošljavanje, studenti, osnivanje pozivnih centara koji bi radili pod stručnim nadzorom. U ovom trenutku, postoje inicijative za novo zapošljavanje i da napravimo sve da odgovorimo na izazove. Važno je da smo podignuli stupanj homogenizacije zdravstvenog kadra, istaknuo je.

Registar djelatnika koji su preboljeli COVID-19

Izvijestio je kako u ovom trenutku imamo 73 tisuće zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika. Internom preraspodjelom nastojat ćemo što dulje pokrivati potrebe. Nadam se da situacija neće eskalirati do krajnje mjere i da nećemo morati angažirati dodatni korpus zdravstvenih djelatnika. Međutim, moramo biti spremni na sve opcije, poručio je. Ponovio je kako će bazu za pružanje zdravstvene pomoći činiti oni djelatnici koji su preboljeli COVID-19 infekciju, stoga je HZJZ-u naložio formiranje registra takvih djelatnika.

Dodatni respiratori i intenzivisti u respiracijskim centrima

– Liječnici koji upozoravaju na manjkavosti sustava neće završiti kao drugi “zviždači”. To odgovorno tvrdim. Svaku kritiku na svoj rad prihvaćam i zahvaljujem na tome. Ali pod uvjetom da se radi o objektivnom načini izvještavanja, da to nije motivirano nečim drugim. Na taj način dobivam korisne informacije, poručio je Beroš.

Dodao je kako je veliko pitanje hoće li KB Dubrava biti bolnica isključivo za kovidpacijente, jer se brzo pune respiracijski centri. Više će se znati idućih dana. Napomenuo je kako se aktiviraju planovi za ispomoć u KB-u Dubrava te da će danas u tu bolnicu biti upućeno 10 respiratora i 5 intenzivista. Za dva dana još 10 i tako ćemo se prilagođavati brzini punjenja kapaciteta. Tako se postupa i prema drugim centrima.

– Svim ustanovama stojimo na raspolaganju, i kadrovski i materijalno. Dok još možemo čuvati C objekt u Dubravi koji je za druge bolesnike, čuvat ćemo ga, ali ako dođe do toga i C objekt će biti za kovidbolesnike, poručio je.

Ovo je vrijeme da pokažemo istinsku predanost našem pozivu

Aktualno stanje s koronavirusom tjera nas sve u zdravstvenom sustavu na izvanredni angažman, od liječnika primarne zdravstvene zaštite, hitne pomoći, Zavoda za javno zdravstvo do svih bolnica koje skrbe za sve oboljele, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš na svom Facebook profilu.

Mobilizacija zdravstva - Beroš: Krajnje je vrijeme da ozbiljno shvatimo prijetnju 1

Naredio sam kao ministar zdravstva potpunu mobilizaciju cijelog javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Upravo je ovo vrijeme da pokažemo istinsku predanost našem pozivu, naglasio je.

“Možemo i moramo napregnuti naše kapacitete”

Svaki djelatnik u zdravstvu mora shvatiti ovu situaciju najozbiljnije i svi moramo dati sve od sebe, uključujući i mene, kako bismo smirili ovu situaciju. Postoje planovi za postupnu aktivaciju zdravstvenog sustava. Danas je dan s najviše preminulih i moramo i možemo napregnuti naše kapacitete, objasnio je ministar Vili Beroš svoju objavu u ranijoj izjavi za N1.

– Svjedočimo da se Dubrava puni. Dodajemo nove kapacitete. Respiratori i ljudi sukcesivno dolaze. U pripremi je i kamp u Areni. Razmišljamo o daljnjim koracima. Razmišljamo i o adekvatnim opcijama opskrbe kisikom Arene. Svatko od nas mora dati svoj maksimum koji je na neki način i očekivan, zaključio je Beroš.

Najveći broj smrtnih slučajeva od početka epidemije

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1413 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 11311. Među njima je 897 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 57 pacijenata, navodi Hrt.hr. Preminulo je 18 osoba.

Podijeli objavu