Podijeli objavu

Američki Senat potvrdio je Amy Coney Barrett za kandidatkinju Vrhovnoga suda.  Njezino je imenovanje potvrdila republikanska većina s 52 glasa “za”, a svi demokrati glasovali su protiv. Pridružila im se i republikanska senatorica iz savezne države Maine, Susan Collins te je glasova “protiv” bilo ukupno 48.

Nakon potvrde u Senatu, sutkinja Amy Coney Barrett, 115 sudac i peta žena u povijesti najvišeg suda u SAD-u, prisegnula je u Bijeloj kući na ceremoniji koju je vodio sudac Clarence Thomas, a na podiju pored nje stajali su njezin suprug i predsjednik Trump.

Trump je potvrdu Amy Conney Barrett u Senatu za sutkinju Vrhovnog suda nazvao “važnim danom”.

– Obitelj Barrett osvojila je američka srca, rekao je Trump stojeći uz sutkinju i dodao da je “dolično što će ona popuniti mjesto istinskog pionira za prava žena, sutkinje Ruth Bader Ginsburg”.

Nakon što je položila jednu od dviju zakletvi, sutkinja Barret je ponovo poručila da će svoju dužnost obnašati odvažno i neovisno o politici ili svojih uvjerenja.

– Zakletva koju sam večeras svečano položila u biti znači da ću svoj posao obavljati bez straha i pogodovanja te neovisno o političkim sklonostima i mojim vlastitim uvjerenjima, rekla je Barrett.

Imenovanje sutkinje Coney Barrett politička je pobjeda Donalda Trumpa i republikanaca u Senatu, tjedan dana uoči predsjedničkih izbora, piše Hina.

No tko god bio pobjednik utrke za Bijelu kuću 2020., imenovanje troje sudaca Vrhovnog suda, ali i više od 200 federalnih sudaca ukupno u posljednje četiri godine, politička je ostavština Donalda Trumpa.

Dolaskom 48-godišnje ugledne profesorice i sutkinje federalnog žalbenog suda ravnoteža se na najvišem američkom sudu ponovno mijenja u korist republikanaca, prenosi Hrt.hr. Republikanski predsjednici nominirali su šest od devet sadašnjih sudaca Vrhovnog suda. Demokrati strahuju da će konzervativna većina utjecati na buduće odluke Vrhovnog  suda o zdravstvu i mogućem nesporazumu oko rezultata predsjedničkih izbora.

Podijeli objavu