Podijeli objavu

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko smijenio je u četvrtak ministra unutarnjih poslova, objavila je državna novinska agencija Belta, u jeku prosvjeda u zemlji koji su počeli nakon spornih izbora.

Tom smjenom Lukašenko ponovno jača stisak u pogledu nacionalne sigurnosti, u jeku prosvjeda i štrajkova koji potresaju zemlju 12 tjedana od izbora, javlja Hina.

Novi ministar unutarnjih poslova Ivan Kurbakov kao načelnik policije u Minsku vodio je akcije suzbijanja prosvjeda koji su izbili nakon izbora 9. kolovoza.

Lukašenko je imenovao trojicu viših dužnosnika s iskustvom u policiji, među kojima je i dosadašnji ministar Juri Karajev, predsjedničkim savjetnicima.

Prosvjedi su izbili nakon spornih rezultata predsjedničkih izbora na kojima je Lukašenko osvojio šesti mandat zaredom.

Šezdesetšestogodišnji Lukašenko na vlasti je 26 godina.

Službeni rezultati pokazali su da je pobijedio na izborima 9. kolovoza. Oporba i zapadne zemlje tvrde da je glasanje namješteno, što on niječe.

Otad je u suzbijanju masovnih prosvjeda uhićeno oko 15.000 ljudi. Gotovo svi oporbeni čelnici pobjegli su ili su zatvoreni.

Zapadne zemlje uvele su zabranu putovanja i zamrzavanje imovine protiv nekih dužnosnika koje optužuju za izborne prijevare i kršenja ljudskih prava, prenosi Večernji.hr.

Podijeli objavu