Podijeli objavu

Ako živite u Čitluku možda vam je poznata afera „Kompas“ gdje je općina Čitluk oštećena za višemilijunski iznos a svojim nemarom plaćala je i veliki dio zateznih kamata zbog kašnjenja.

Logično bi bilo iz takvih situacija izvući pouku i ne ponavljati slične greške ponovo.

Ali izgleda da ni danas situacija u vođenju naše općine nije bolja.

Jer bi se moglo dogoditi da općina Čitluk izgubi 65 000 Kvadrata zemljišta koje parcelizirano prelazi vrijednost od 2 milijuna KM.

Pitate se kako?

Ova priča počinje još 1996. godine kada iz Italije dolaze predstavnici Udruge „Solidarnost i pomoć međunarodnoj kući mira“  sa sjedištem u gradu Noceto Italija navodno posredovanjem Fra Stjepana Krasića.

Predstavnici ove udruge došli su s ciljem izgradnje poliklinike ovdje u Brotnju točnije na Vionici čija bi namjena bilo liječenje stanovnika Brotnja kao i hodočasnika koji pristižu u Međugorje.

Nakon pregovora i dogovora s tadašnjim načelnikom općine Čitluk, Stjepanom Krasićem dana 5.8.1996. godine sklapa se ugovor o davanju na korištenje zemljišta površine 65.520 m2, uz naknadu od 4,00 K.M po m2 na parceli 2424/3 K.O  Šurmanci na Vionici.

Ovim ugovorom trebala se graditi ogromna moderna poliklinika s raznim specijalističkim odjelima i drugim pripadajućim sadržajima.

Bilo je predviđeno da će se zaposliti nekoliko stotina radnika a polikliniku bi koristili hodočasnici i domaće stanovništvo.

Ova poliklinika je trebala imati poseban vod za napajanje vodom od bazena u Blizancima kao i poseban elektro vod kao i pročistač za fekalne i otpadne vode.

Kao što možete vidjeti na navedenoj parceli do dan danas nije izgrađeno ništa, postoji samo iskopana jama na mjestu gdje je predviđena izgradnja bolnice.

Na slici ispod označeno je zemljište žutom bojom.

Nemar bi općinu Čitluk mogao koštati milijune i ovaj put? 1
Nemar bi općinu Čitluk mogao koštati milijune i ovaj put? 2
Nemar bi općinu Čitluk mogao koštati milijune i ovaj put? 3

Razgovarali smo s vijećnikom Draganom Kozinom koji je kako kaže više puta od načelnika općine Čitluk tražio odgovor na pitanje zbog čega bolnica nije izgrađena ?

Kako nam je u razgovoru Dragan Kozina rekao pitao je načelnika zbog čega se ta zemlja ne vrati u vlasništvo općine jer druga strana nije ispunila uvjete iz ugovora, prije stupanja na snagu Zakona o stvarnim Pravima.

Na slici ispod vidimo da je zemljište i dalje u posjedu ove udruge:

Nemar bi općinu Čitluk mogao koštati milijune i ovaj put? 4

Vijećnik Dragan Kozina tek 08.11.2017. godine dobiva odgovor od Javnog Pravobraniteljstva  općine Čitluk na sljedeće pitanje:

Poštovani,

Na sjednici OV Čitluk 13.10  i 26.11.2014. godine sam  ponovo  postavio vijećničko pitanje vezano uz dodjelu zemljišta za gradnju bolnice u Vionici  te njegov vlasnički status, te sam konačno na isto dobio odgovor od Javnog pravobraniteljstva općine Čitluk , na čemu im zahvaljujem , iako sam očekivao odgovor od Načelnika i Imovinsko pravne službe.

Kako vam je poznato, na istu temu je, u zadnjih 7 godina postavljano više puta ovo isto pitanje na sjednicama OV ali do sada se sustavno ignoriralo i redovito na pitanje nije odgovaralo  .

Iz Dopisa R 18/15  je , do određene mjere, vidljiv način zaključenja ugovora s udrugom „Solidarnost i pomoć međunarodnoj kući mira“, isto tako i činjenica da se ista upisala u posjed u zemljišnim knjigama 02-02-1998.

U odgovoru Javnog Pravobraniteljstva  su navedeni neki  članci ugovora , a ne cijeli ugovor, iz kojih je vidljivo da navedena  Udruga nije na vrijeme ispunila uvjete za upis u zemljišne knjige  u Zakonom propisanom roku i zadanim uvjetima, kao i bitne  obveze iz članka VII ovog ugovora.

Ponovno tražim, jer sam to već tražio i na kolegiju i ranijoj sjednici OV,  da Načelnik i nadležne općinske službe pripreme  Rješenje i sve što je potrebno da se na narednoj sjednici OV u siječnju 2016. godine i predloži poništenje zaključenog ugovora i Rješenja o dodjeli na korištenje 65.520 m2 zemljišta navedenoj Udruzi , te da se briše pravo vlasništva u zemljišnim knjigama i pravo posjeda u katastru.

Molim da se svim vijećnicima  dostavi na uvid kopija zaključenog Ugovora kao i ovaj Odgovor na vijećničko pitanje koji je poslan meni, kako bi imali uvid u štetu koju je prouzročilo općini Čitluk neprovođenje  ovog Ugovora odnosno ne poništenje istog u Zakonom propisanom roku.

 Želim istaknuti da je trenutna realna vrijednost ovog zemljišta minimalno 2.500.000 do 3.000.000 KM , odnosno da se na istom može napraviti 130 lokacija po 500m2 za stambenu izgradnju. Više o ovom predmetu ću kazati na kolegiju i sjednici OV a  te tražim da mi što prije dostavite emailom kopiju kompletnog Ugovora.

Predsjednik kluba vijećnika HDZ 1990

                                                                                                                     Dragan Kozina

Pogledajte odgovor u izvornom obliku:

Nemar bi općinu Čitluk mogao koštati milijune i ovaj put? 5
Nemar bi općinu Čitluk mogao koštati milijune i ovaj put? 6
Nemar bi općinu Čitluk mogao koštati milijune i ovaj put? 7

Iz gore objavljenog odgovora Javnog Pravobraniteljstva sve je obrazloženo i vidljivo da je ugovor trebao biti raskinut od tadašnjeg načelnika Stjepana Krasića već 1999. godine jer članak XII. ugovora to propisuje s obzirom da u roku od 3 godine nisu izvedeni osnovni radovi.

Ovdje možete vidjeti i izvadak iz gruntovnice sa datumom 21.10.2020 u kojem stoji da je navedena udruga i dalje u posjedu ovog zemljišta:

Nemar bi općinu Čitluk mogao koštati milijune i ovaj put? 8

Zbog čega gospodin Stjepan Krasić to nije napravio pravo je pitanje?

Kako doznajemo to se moglo napraviti i kasnije jer do dana 8.11.2017.godine Udruga „Solidarnost i pomoć međunarodnoj kući mira“  i dalje nije upisana kao vlasnik.

Nakon Stjepana Krasića ni načelnik Ivo Jerkić u mandatima od 2004 do 2016 godine nije učinio ništa. Tako je sada udruga „Solidarnost i pomoć međunarodnoj kući mira“, upisana kao posjednik u zemljišnim knjigama.

Nakon Ive Jerkića istu “praksu” nastavio je i načelnik Marin Radišić iako je upoznat više puta sa ovim slučajem ni on nije učinio ništa.

Stoga i danas ova udruga prema izvatku iz grunta stoji upisana kao posjednik ovog zemljišta na Vionici.

Hoće li općina Čitluk iz nemara biti oštećena za zemljište vrijedno više milijuna KM?

Pitanje je to osobne odgovornosti svih načelnika koji nisu postupili po zakonu u ovom konkretnom slučaju, rezultat će opet vjerojatno biti milijunska šteta na teret općine Čitluk.

Izvor: Brotnjo.tv

Podijeli objavu