Podijeli objavu

U Bosni i Hercegovini u četvrtak je zabilježen novi rekordni broj zaraženih koronavirusom u jednom danu nakon što je potvrđeno više od 1900 novih slučajeva, a 21 zaražena osoba je preminula u protekla 24 sata, ističe Hina.

U zadnja 24 sata provedena su testiranja na više od četiri tisuće uzoraka što je također najviše do sada u jednom danu a zaraza je potvrđena kod 1219 osoba iz Federacije BiH te kod 649 iz Republike Srpske. Još je 35 novozaraženih s područja Brčkog pa je ukupan broj za cijelu državu za četvrtak 1903.

Umrlo je 12 ljudi iz Federacije i devet iz RS.

Veći gradovi i dalje su mjesta u kojima je najveća koncentracija novozaraženih no u usporedbi s proteklih desetak dana stanje je u četvrtak bilo nešto bolje u Sarajevu. Tamo je 59 novih slučajeva dok je Banja Luka sa 187 novih slučajeva na istoj razini kao i prethodnih dana.

U Mostaru je 80 novozaražnih a neslavni rekorder u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u četvrtak je Konjic koji je s nešto više od 26 tisuća stanovnika u jednom danu dobio čak 89 novih slučajeva zaraze.

Bolnice u BiH jedva odolijevaju navali novooboljelih jer imaju ograničene smještajne kapacitete za tretman zaraženih koronavirusom a sve veći broj medicinskih djelatnika je u izolaciji zbog zaraze.

Ravnatelj bolnice “Fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj Velimir Valjan ponovo je u četvrtak izjavio lokalnim medijima kako se bore s ogromnim poteškoćama pa je dio njihovih pacijenata morala preuzeti bolnica u susjednom Travniku.

“Od 220 testiranh djelatnika pozitivno je njih 70. Nezgodno je što su pojedini odjeli u cijelosti izbačeni iz pogona, posebno interni odjel koji trenutno ne funkcionira”, rekao je Valjan za televiziju N1.

Izvor: Jutarnji.hr

Podijeli objavu