Podijeli objavu

U tijeku je konferencija za medije predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na kojoj je kazao kako je današnja sjednica Vlade bila jako važna, ali i sadržajna. Istaknuo je da je iduća godina vraćanja na onu putanju na kojoj smo bili.

– Posebno želim reći da ćemo u razmatranju dinamike oporavka trebati voditi računa da smo ovaj puta osigurali nekoliko važnih poluga koje će nam pomoći u oporavku. Jedna je korištenje sredstava iz aktualnog proračuna EU, druga je financijski okvir EU koji kreće 2021. godine, zatim modul kojeg nazivamo EU Iduće generacije, poručio je.

Plenković: Važan dan za Zagreb

Plenković je rekao kako ćemo imati preko 24 mlrd. eura u idućih desetak godina, te su to poluge na koje ćemo se moći osloniti. Naglasio je da je Vlada donijela Odluku o minimalnoj plaći, odlučila da minimalac iznosi 3.400 kuna neto, odnosno 150 kuna više. Poručio je kako je u zadnje četiri godine minimalac povišen za 900 kuna. Predsjednik Vlade kazao je kako je danas važan dan za Zagreb i okolne županije, jer je osnovan je Fond, te je imenovan je novi ravnatelj, a to je početak sustavnog rada na obnovi.

Ulazimo u najtežu fazu borbe s koronavirusom

Plenković je poručio kako Hrvatska ulazi u najtežu fazu borbe s pandemijom koronavirusa, da su mjere proporcionalne razvoju pandemije i da se svi moraju pridržavati mjera. Rekao je da je ipak zadnjih dana porast novozaraženih nešto manji te kako se pomalo udaljujemo od eksponencijalne krivulje.

– Mi rastemo sporije od Italije, Austrije i Njemačke. Ovo sve treba uzeti s oprezom. Testiramo sve više, a broj zaraženih se ne povećava u istom omjeru. Naglašavajući da je najteže razdoblje pred nama, apeliram na građane da se drže svih mjera, samo ćemo tako spriječiti daljnje širenje zaraze, poručio je.

O KB-u Dubrava

Istaknuo je kako je Vlada donijela odluku o promjeni Upravnog vijeća KB Dubrava, te novo Upravno vijeće analizirati situaciju.

– Ako misle da je potrebno mogu promijeniti ravnatelja. Znate da je Dubrava na početku jako dobro reagirala, tamo su bili šatori, proveli smo kisik. Bolnica preuzima sve više obaveza. Što se tiče ovih pisama, postoje inspekcije. Ali svim djelatnicima KBC-a moramo biti zahvalni, dodao je Andrej Plenković.

Marić i Plenković na istom tragu o božićnicama

Rekao je da mjera od 4.000 kuna po radniku produžena i da je veća nego što iznosi minimalna plaća. Naglasio je kako će ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović izaći s novim mjerama, ali kako misli da je trenutno dovoljno mjera na snazi. Plenković je rekao kako su on i ministar financija Zdravko Marić na istom tragu, te su razgovarali sa sindikatima o isplati božičnica.

– Jučer su počeli razgovori. Što se tiče božićnica, nijednom nismo propustili isplatiti ih, još smo ih povećali. Želimo učiniti sve da se kroz rebalans pronađu sredstva za božićnice, poručio je Plenković.

“Zdravstveni kapaciteti nisu ugroženi”

Dodao je kako situacija oko koronavirusa ne izmiče kontroli.

– Imamo 15.000 kreveta, preko tisuću kreveta intenzivne, što se tiče zdravstvenih kapaciteta, oni nsu ugroženi, kazao je, te je dodao kako se radi na pravovremenoj rezervaciji cjepiva.

– Igramo na više opcija. Učinit ćemo sve da ono koje bude prvo verificirano bude nabavljeno, poručio je predsjednik Vlade.

Rekao je kako je Vlada cijelo vrijeme politički odgovorna, te baš zbog te odgovornosti Hrvatska je imala bolju turističku sezonu od očekivane i manji pad, donosi Hrt.hr. Dodao je kako je Vlada svjesna ozbiljnosti situacije, te je poručio kako je drugi kvartal bio najteži što se tiče ekonomske aktivnosti.

Podijeli objavu