Podijeli objavu

Bjelorusija je u četvrtak zatvorila svoje granice s Latvijom, Litvom, Poljskom i Ukrajinom, navodeći kao razlog “epidemiološku situaciju”, premda su bjeloruski čelnici mjesecima umanjivali prijetnju pandemije koronavirusa, piše Hina.

“Moramo zatvoriti granice”, rekao je predsjednik Aleksandar Lukašenko. On je ranije pandemiju opisivao kao “psihozu”. U zemlji je prema službenim podacima zaraženo 96.529 osoba, a 973 su umrle.

Od petka će putovanja biti ograničena, a granice će ostati otvorene samo za diplomate i za kamionski promet, objavila je državna agencija za granice.

Pojavile su se spekulacije da su granice zatvorene zbog političkih razloga, budući da su odnosi Bjelorusije s četirima zemljama pogoršani uslijed prosvjeda protiv Lukašenkove vlasti. Mnogi od prosvjednika pobjegli su u susjedne zemlje kako bi izbjegli uhićenje, a neki su se bjeloruski građani ranije ovaj tjedan žalili da im nije dopušten povratak u zemlju.

Nijedna od četiriju zemalja ne priznaje spornu Lukašenkovu pobjedu na izborima u kolovozu, za razliku od glavnog saveznika bjeloruskog čelnika, Rusije. Premda ta zemlja ima jednu od najtežih epidemija koronavirusa, rusko-bjeloruska granica ostala je i dalje otvorena, prenosi Glas Istre.

Aktivistica Svetlana Tihanovska, koju mnogi smatraju pravom pobjednicom izbora a trenutno se nalazi u egzilu, rekla je da je zatvaranje granica znak Lukašenkove slabosti. “On donosi odluke koje nisu promišljene jer je u panici”, rekla je Tihanovska.

Podijeli objavu