Podijeli objavu

Gruzijci glasaju u subotu na parlamentarnim izborima u testu za opstanak dominacije stranke Gruzijski san koja je na vlasti proteklih osam godina.

Gruzijski san izložio se kontroverzi zbog guranja politike pragmatičnog pristupa prema susjednoj Rusiji, uključujući pokušaj obnove tradicionalnih trgovinskih veza, javlja Hina.

Gruzija je izgubila kontrolu nad dvije odcijepljene regije, Abhazijom i Južnom Osetijom, u kratkom ratu s Rusijom 2008. Gruzijski san je tada za sukob okrivio tadašnju stranku na vlasti – Ujedinjeni nacionalni pokret.

“Pragmatična i principijelna politika prema Rusiji” Gruzijskog sna omogućila je minimiziranje vanjskopolitičkih prijetnji Rusije i otvaranje ruskog tržišta gruzijskim poljoprivrednicima i poduzetnicima, navodi ta stranka u svom programu.

Gruzija, bivša sovjetska republika, teži članstvu u NATO-u i daljnjem jačanju integracije s Europskom unijom, donosi Glas Istre. Gruzija je nakon rata 2008. prekinula diplomatske veze s Rusijom.

Gruzijski san dominirao je na parlamentarnim izborima 2012. i 2016. Gruzija je parlamentarna republika pa je stranka koja kontrolira parlament u osnovi ona koja vlada.

Oporbene stranke, kako bi okončale dominaciju Gruzijskog sna, potpisale su sporazum iz kojeg isključuju tu stranku iz mogućeg formiranja koalicijske vlade, izvijestili su državni mediji u petak.

Očekuje se da će izbori za 150 mjesta u parlamentu uglavnom biti utrka između Gruzijskog sna i oporbenog Ujedinjenog nacionalnog pokreta.

Glasanje neovisno promatra Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Podijeli objavu