Podijeli objavu

Američki predsjednik Donald Trump ponovno se u nedjelju sumnjičavo osvrnuo na integritet američkog izbornog ustava, rekavši da bi prebrojavanje glasova poslanih poštom rastegnuto nakon izbornog dana bilo “užasna stvar”, dodavši da bi se njegovi odvjetnici mogli uključiti, javlja Hina.

Još su nepuna dva dana preostala do izbora u utorak i s obzirom na to da zaostaje za demokratskim protukandidatom Joeom Bideom u anketama, Trump je žurno prošao bitne države u kasnom lovu na podršku, dok je Biden pozivao okupljene na dva skupa u ključnoj državi Pennsylvaniji da izađu na glasovanje.

Amerikanci su požurili na rano glasovanje, predavši već 60 milijuna glasačkih listića poštom, za koje će u nekim državama biti potrebni dani ili tjedni da se prebroje, što znači da pobjednik možda neće biti proglašen u satima nakon što se zatvore biračka mjesta u utorak navečer, prenosi Tportal.hr.

“Mislim da nije pošteno što moramo čekati tako dugo nakon izbora”, rekao je Trump novinarima prije skupa u Sjevernoj Karolini. Neke države, uključujući Pennsylvaniju, ne počinju s prebrojavanjem glasova koji su pristigli poštom do izbornog dana, zbog čega proces ostaje usporen.

Trump je nekoliko puta bez dokaza ponovio da kod poštanskih glasova ima mjesta za prijevaru, iako izborni stručnjaci kažu da se to rijetko događa na američkim izborima. Glasovanje poštom dugotrajna je karakteristika američkih izbora. Demokrati su pozivali na glasovanje poštom kao siguran način za slanje listića tijekom pandemije koronavirusa, dok Trump i republikanci računaju na veliku izlaznost na izborni dan.

“Na noć izbora, čim glasovanje bude gotovo, uključit ćemo naše odvjetnike”, Trump je rekao novinarima, a da nije ponudio daljnje objašnjenje.

Trump je negirao izvješće Axiosa da je rekao svome krugu ljudi da će u utorak navečer proglasiti pobjedu ako bude izgledalo da vodi, čak i ako ishod Izbornog kolegija ne bude jasan. No rekao je da je “užasna stvar” što će glasački listići biti prebrojeni nakon izbornog dana.

Kad je upitan o Axios izvješću, Biden je rekao novinarima između dvije postaje kampanje u Philadelphiji: “Predsjednik neće ukrasti ove izbore.”

Trump, želeći izbjeći da ne postane prvi aktualni predsjednik koji je izgubio drugi mandat poslije republikanca Georgea H.W. Busha 1992. godine, zaostaje za Bidenom u anketama.

Podijeli objavu