Podijeli objavu

U Njemačkoj su u ponedjeljak stupile na snagu postrožene mjere u borbi protiv širenja korona virusa kojima je cilj smanjenje osobnih kontakata građana i smanjenje rasta broja novozaraženih.

Od ponedjeljka osim uobičajenih pravila o držanju razmaka, pranja ruku i nošenja zaštitnih maski u trgovinama, javnom prijevozu i pješačkim zonama, uvodi i mjera zabrane okupljanja više od deset osoba iz najviše dva kućanstava, donosi Direktno.hr.

Nove mjere odnose se i na rad restorana i ugostiteljskih objekata, koji od danas smiju prodavati hranu i piće samo za konzumaciju izvan objekta.

Hotelima u Njemačkoj je zabranjen prihvat gostiju koji nisu na poslovnom putu. Građani su pozvani da se suzdrže od privatnih putovanja i okupljanja.

Rad je također zabranjen kazalištima, kinima i opernim kućama, kao i fitnes studijima i bazenima.

Za razliku od proljetnog lockdowna rad je dopušten frizerima i cjelokupnoj maloprodaji, uz uvjet od najmanje 10 kvadratnih metara po kupcu.

Škole i vrtići također ostaju otvoreni uz posebne epidemiološke mjere.

Sredinom studenoga procjena mjera i moguće ublažavanje

Šef kancelarskog ureda i ministar za specijalne situacije Helge Braun izjavio je za javni servis RBB kako ove mjere, koje su donesene prošlog tjedna na sastanku vlade s ministrima saveznih pokrajina, za sada vrijede četiri tjedna.

Njemačka kancelarka se s premijerima saveznih pokrajina ponovno nalazi sredinom studenoga, kada će biti razmotrene daljnje mjere te eventualnu ublažavanje lockdowna ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Državni epidemiološki institut Rober Koch u ponedjeljak je zabilježio 12.097 novih zaraza, što je najviša dosad zabilježene vrijednost ponedjeljkom, kada zbog vikenda pristiže manji broj prijava u središnji epidemiološki ured.

Kultni berlinski pub zbog uvođenja karantene zabranio pristup Angeli Merkel

Kultni berlinski pub ‘Ständige Vertretung’ (Stalno predstavništvo) njemačkoj je kancelarki Angeli Merkel, ministru financija Olafu Scholzu i ostalim vodećim političarima zabranio ulaz zbog najavljenih mjera privremenog zatvaranja svih ugostiteljskih objekata, koja je na snagu stupila danas, prenosi Spiegel.

O tomu su vlasnici puba Jörn Peter Brinkmann i Jan Philipp Bubinger izvijestili u videoporuci objavljenoj na Facebooku.

Vlasnici berlinskog puba njemačke političare na čelu s Merkel smatraju odgovornima za uvođenje strogih mjera namijenjenih suzbijanju širenja korona virusa.

I vlasnici ostalih restoran ogorčeni su uvođenjem karantene u Njemačkoj, koja zabranjuje rad ugostiteljskih objekata. Pritom se pozivaju na rezultate istraživanja Instituta Roberta Kocha, po kojima izgledi za zarazu u sličnim ugostiteljskim objektima ne prelaze tri posto.

Po njihovim riječima, vlada se nije dobro pripremila za drugi val epidemije korona virusa.

“Vlada nije poduzimala odgovarajuće korake i bilo je očekivano da će liječnici na kraju raditi na granici izdržljivosti”, kažu u videozapisu vlasnici lokala.

Podsjećaju da podaci ukazuju na to da je u restoranima korona virusom zaražen vrlo malen broj ljudi, no da su ti ugostiteljski objekti unatoč tomu na udaru novih mjera u Nemačkoj te podsjećaju da ova industrija zapošljava oko dva i pol milijuna ljudi.

Brinkmann i Bubinger u videozapisu ističu da je među njihovim gostima puno političara.

“Neki od tih istih političara odlučili su ponovno zatvoriti restorane i zabraniti nam rad. Njih odmah stavljamo na crnu listu. Neće nam biti drago uslužiti kancelarku Angelu Merkel, ministra financija Olafa Scholza, bavarskog premijera Markusa Sodera, gradonačelnika Berlina Michaela Müllera“, rekli su, pozivajući svoje kolege da se pridruže njihovu potezu.

U videozapisu poručuju Angeli Merkel i ostalim političarima ”da se svinjskoj koljenici iz njihove kuhinje više ne nadaju”.

Podijeli objavu