Podijeli objavu

Vlada Njemačke donirala je Bosni i Hercegovini 12 respiratora namijenjenih liječenju pacijenata oboljelih od COVID-a, a ti strojevi, vrijedni 350 tisuća eura, u utorak su isporučeni predstavnicima zdravstvenih vlasti u BiH, ističe Hina.

Respiratore renomiranog proizvođača “Draeger” njemačka veleposlanica u BiH Margret Uebber predala je u Sarajevu predstavnicima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Vladi Miovčiću i pomoćniku ministra zdravstva Federacije BiH Goranu Čerkezu.

Jedan respirator odmah je poslan bolnici “Fra Mato NIkolić” u Novoj Biloj u središnjoj Bosni dok će ostali tijekom tjedna biti poslani u ostale bolnice u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Zenici i Tuzli.

Veleposlanica Uebber podsjetila je kako je i njena zemlja suočena s velikim izazovima u borbi protiv pandemije prouzročene koronavirusom, ali je odlučila pokazati solidarnost svjesna koliko je važna svaka pomoć BiH, čiji je zdravstveni sustav također pod velikim pritiskom.

U BiH je od ožujka više od 52 tisuće ljudi zaraženo koronavirusom, a umrlo je više od 1200 zaraženih. Bolnice namijenjene liječenju oboljelih od COVID-a sada su suočene s manjkom kapaciteta jer se zaraza u protekla dva tjedna naglo širi.

Vlada Federacije BiH je prije šest mjeseci kupila 100 respiratora iz Kine, no ti strojevi i sad stoje u skladištima jer je mjesecima trajala bezuspješna potraga za ovlaštenim serviserom, a kada se pojavila tvrtka koja ih je bila spremna pustiti u pogon pokazalo se kako su svi tesirani respiratori neispravni.

Tužiteljstvo BiH otvorilo je i istragu o okolnostima pod kojima su respiratori kupljeni, jer je za to izdvojeno 5,3 milijuna eura iz entitetskog proračuna, a posrednik je bila tvrtka “Srebrena malina”, registrirana za preradu i uzgoj voća i povrća.

Zbog toga su pod istragom i dalje predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić te u međuvremenu suspendirani ravnatelj entitetske civilne zaštite Fahrudin Solak, navodi N1.

Podijeli objavu