Podijeli objavu

Sjeverna španjolska pokrajina Kastilja i Leon naložila je u utorak zatvaranje kafića i restorana te zatražila od središnje vlade strože mjere u pokušaju zaustavljanja koronavirusa u jednom od najžešćih žarišta u Europi, javlja Hina.

“Situacija je maksimalno rizična”, istaknuo je predsjednik regionalne vlade Alfonso Fernández Mañueco najavljujući mjere koje će stupiti na snagu u petak. U pokrajini Kastilli i Leon, s gradovima poput Salamance, Ávile i Valladolida, živi 2,4 milijuna stanovnika. Tamošnja vlada je zatražila od središnje španjolske vlade u Madridu još strože mjere jer ih sama ne može provesti pod postojećim zakonskim okvirom na razini Španjolske.

Tijekom šestomjesečnog izvanrednog stanja, proglašenog prošli tjedan, regionalne vlasti smiju uvoditi policijski sat te zatvarati poslovne objekte, ali ne mogu držati stanovnike zatvorene u kućama. Za takvo zatvaranje je potrebna autorizacija središnje vlade u Madridu.

“Od španjolske vlade zahtijevamo da preuzme odgovornost, te u suglasnosti s parlamentom uvede mjere neophodne za aktualnu situaciju”, izjavio je Fernández Mañueco.

Za razliku od Francuske, Njemačke i Britanije, koje su proglasile potpuno zatvaranje diljem zemlje, u Španjolskoj svaka od 17 pokrajina sama uvodi mjere, što zadnjih dana izaziva konfuziju kod 47 milijuna njenih stanovnika.

Iz 14 pokrajina, uključujući Madrid, zabranjen je izlazak i ulazak bez opravdanog razloga.

Za izlazak iz pokrajine, kojeg putnik ne opravda pisanom potvrdom s posla ili nekim drugim dokumentom, predviđene su kazne od 600 eura.

U ponedjeljak je sjeverna pokrajina Asturija zatražila vladino dopuštenje za zatvaranje stanovnika u kuće, no španjolsko ministarstvo zdravstva nije dalo zeleno svjetlo.

Katalonija, turistički i industrijski bogata regija sa 7,5 milijuna stanovnika, prije dva tjedna je zatvorila restorane i kafiće kao i kulturna događanja u gradovima poput Barcelone. Ondje je također zabranjen neopravdani izlazak i ulazak, prenosi Nacional.hr.

Istovremeno su kafići u Madridu bili puni tijekom produženog vikenda povodom Svih Svetih. Madridski kafići i restorani, s ograničenim kapacitetom, smiju raditi do 23 sata. Konzervativna predsjednica pokrajine Madrida, Isabel Diáz Ayuso, odlučila se za blaže mjere, a u utorak je rekla kako bi zatvaranje stanovnika u kuće bila “posljednja mjera” te da još uvijek nije neophodna.

U Španjolskoj se od ožujka inficiralo koronavirusom 1,2 milijuna stanovnika od čega je ih je umrlo 36.257.

Podijeli objavu