Podijeli objavu

Napad je izveden na četiri lokacije, a sve su povezane sa židovskom zajednicom. Policija je blokirala centar grada

Najmanje jedna osoba poginula je u terorističkom napadu u centru Beča. Na žalost, čini se da je u napadu bilo više mrtvih i ozlijeđenih, ali službena informacija o tome još nije objavljena.  Jedan policajac, koji je čuvao bečku sinagogu, teško je ranjen. Spekulira se o čak sedam poginulih osoba. Austrijski mediji navode da je najmanje jedan napadač uhićen. Jednog od napadača policija je ubila.

Ove informacije je do sad potvrdila policija Grada Beča:

Počelo je u osam sati navečer, pucnjevima na Seitenstettengasse. Napad je izvelo više terorista naoružanih puškama. Napadi su se dogodili na šest lokacija. Jedna osoba je preminula, nekoliko je ozlijeđenih, uključujući i jednog policajca. Jednog napadača je policija ubila.

Svi izlazi iz Beča su blokirani. Daniel Melcher, glasnogovornik “posebne jedinice za spašavanje”, rekao je da još ne može govoriti o konkretnim brijevima, ali rekao je da u napadu ima više mrtvih i ranjenih.

 

Teroristički napad u Beču! Objavljene uznemirujuće snimke napada 1

U Bečkim bolnicama, prema izvještajima austrijskih medija, zaprimljeno je navodno 15 ozlijeđenih ljudi. Na društvenim mrežama objavljena je i snimka ranjavanja policajca koji se upustio u obračun s teroristima.

 

 

Austrijski ministar unutarnjih poslova potvrdio je da se radi o terorističkom napadu u kojem je sudjelovalo više napadača. Do pucnjave je došlo na šest lokacija. Pucalo se iz automatskog oružja. Jedna od nepotvrđenih informacija govori i da je aktivirana bomba. Austrijski mediji pišu i o bombašu koji se navodno raznio, ali ovu informaciju policija također nije potvrdila. Napadi su izvedeni u strogom centru grada, na lokacijama u neposrednoj blizini bečke sinagoge.

 

 

Policija je blokirala centar grada. Na društvenim mrežama objavljeno je nekoliko snimki samog napada.

 

 

Za sada još uvijek nije poznato koliko padača je sudjelovalo u napadu. Policija je napadače tražila upadajući u restorane u neposrednoj blizini napada, što se može vidjeti na ovom snimku s društvenih mreža.

Bečka policija pozvala je putem twittera sve koji imaju fotografije ili snimke napada da ih odmah dostave policiji, a za to je omogućena internet adresa na kojoj je moguće dostaviti/uploadati fotografije ili video snimke.

 

 

Čuli smo eksploziju, a potom shvatili da se puca. Onda smo vidjeli osobu koja trči niz Seitenstetten i puca iz automatskog oružja. Onda je skrenuo u smjeru Schwedenplatza. Tamo je nastavio divljački pucati. Onda je stigla i policija i zapucala, navode austrijski mediji riječi očevidaca napada.

 

 

Više austrijskih medija navodi da je nepoznat broj napadača upao restoran Akakiko. Policija je, navode, okružila zgradu u kojoj se nalazi restoran. Bečki Kurier, pak tvrdi da se talačka kriza događa u hotelu Hilton. Ove informacije policija nije službeno potvrdila. Ove informacije na koncu su se ispostavile netočnim.

Na društvenoj mreži twitter disclose.tv objavio je da je primio video u kojem se vidi trenutak kad napadači ubijaju troje civila. Video, poručuju, neće objaviti.

Poruke podrške Austriji stižu sa svih strana. Jednu od takvih objavio je i francuski predsjednik Emanuel Macron. Putem društvenih mreža, na njemačkom jeziku je poručio:

“Mi, Francuzi, dijelimo šok i tugu Austrijanaca nakon napada u Beču. Nakon Francuske, na udaru je prijateljska zemlja. Ovo je naša Europa. Naši neprijatelji moraju znati s kim imaju posla. Nećemo popustiti ni pred čim.”

Napad je oasudila i Hrvatska. Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je solidarnost s austrijskim narodom.

“Hrvatska je uz vas u ovim teškim trenucima”, poručio je Austrijancima predsjednik hrvatske vlade na svom Twitteru.

I ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman osudio je večerašnji napad na Beč kao šokantno djelo nasilja i mržnje.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz izjavio je da je Beč bio meta gnusnog terorističkog napada i dodao da je vojska izašla na ulice te da štiti glavni grad kako bi se policija mogla fokusirati na protuterorističke operacije.

“Trenutačno u našoj republici prolazimo kroz teške sate. Zahvaljujem snagama sigurnosti koji riskiraju svoje živote. Policija će odlučno djelovati protiv počinitelja gnusnog napada”, rekao je Kurz.

Podijeli objavu