Podijeli objavu

Bivši visoki dužnosnik Al-Qaede Irfan Peci izjavio je da ga nije iznadilo porijeklo teroriste, koji je u Beču u ponedeljak ubio četvero ljudi i ranio više od 20 osoba, odnosno činjenica da je riječ o Albancu.

-Iako je u albanskom društvu islamizacija manje izražena, nego među muslimanskim narodom u BiH i drugim državama na Balkanu, među Albancima ima puno džihadista. Kosovo je, na primjer, u odnosu na broj stanovnika imalo najviše džihadista u redovima Islamske države. A, Albanci iz Sjeverne Makedonije su poznati kao Albanci koji su islamsko najkonzervativniji, a među njima ima mnogo vehabija – kaže Peci u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug.

Ovaj nekadašnji istaknuti član Al Qaede, sada borac protiv radikalizacije mladih muslimana, ocjenjuje i kako nije bilo neočekivano da će se u Austriji dogoditi teroristički napad, te ukazuje da su u toj zemlji upravo vehabije sa Balkana najbrojniji i najopasniji islamisti.

Teroristički napad u Beču, u kojem je i ubijen, izvršio je Kujtim Fejzulaj, Albanac porijeklom iz Sjeverne Makedonije, koji je rođen i odrastao u Austriji.

Peci kaže da u Beču ima mnogo Albanaca koji su upadali u oči kao džihadisti koji su se priključili ili željeli da se priključe Islamskoj državi.

Podsjetio je kako je Fejzulaj prilikom prošlogodišnjeg suđenja za pokušaj odlaska u Siriju gdje je htio ratovati za Islamsku državu, rekao kako se radikalizirao tako što je počeo baviti se islamom i odlazio u džamiju, gdje je upoznao vehabije.

-Fejzulaj je tipičan primjer nekoga tko je odrastao u Beču, a koji se radikalizirao. Islamistička scena u Beču je veoma snažna. Ako je već u pubertetu počeo da se bavi islamom, i ide u džamiju, upoznaje vehabije, onda je put do radikalizacije veoma kratak – kazao je Peci.

Vehabije sa Balkana su, prema njegovim riječima, pored Čečena, najprisutniji u Austriji.

Podijeli objavu