Podijeli objavu

Akishino, mlađi brat japanskog cara Naruhita, službeno je ustoličen za prijestolonasljednika u nedjelju, ističe Hina.Akishino ustoličen za prijestolonasljednika japanskog trona 1

Prema japanskom zakonu samo muškarci mogu naslijediti tron. Naruhitova kći, 18-godišnja princeza Aiko, na to nema pravo. Potencijalne izmjene zakona pale su u drugi plan nakon što je Akishinova supruga rodila sina Hisahita 2006.

“Duboko promišljam o odgovornosti prijestolonasljednika i izvršavat ću svoje dužnosti”, rekao je Akishino okupljenima koji su većinom nosili maske, objavila je javna televizija NHK.

Akishino (54) je jedan od trojice prijestolonasljednika zajedno s Hisahitom (14) i princom Hitachijem (84), mlađim bratom Akihita koji je prošle godine abdicirao.

Konzervativci su neskloni izmjenama zakona sukcesije, ali bi se debata o osiguranju stabilnog prijenosa vlasti mogla pojačati. Jedna opcija je dopustiti ženama, uključujući Aiko i starijim sestrama Hisahita, da zadrže svoj imperijalni status nakon vjenčanja i naslijede ili predaju tron svojoj djeci, čemu je sklona većina Japanaca, navodi EZadar.net.hr.

Podijeli objavu