Podijeli objavu

Ured predsjednika Republike Zorana Milanovića u nedjelju je izdao priopćenje u kojem se tvrdi da Vlada obmanjuje javnost u pogledu sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, ističe Jutarnji.hr.

U nastavku spomenuto priopćenje prenosimo u cijelosti.

– Ured Predsjednika Republike Hrvatske može samo ponoviti lako provjerljivu činjenicu: predsjednik Republike Zoran Milanović nije dobio od predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića nikakav prijedlog za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Tvrditi drugačije, kao što to putem Twittera čine iz Vlade, već viđeni je primjer yutelovskog obmanjivanja javnosti. A taman smo mislili kako s Trumpom u povijest odlazi i praksa tviteraškog fabriciranja alternativnih činjenica. Zato neka Vlada objavi, ako postoji, taj dopis predsjednika Vlade Plenkovića upućen predsjedniku Republike Milanoviću, naše dopuštenje ima. Ured Predsjednika dobro je, još u petak, provjerio pristiglu poštu, dobili smo raznih pisama, ali dopis predsjednika Vlade nije bio među njima. Uredu predsjednika Vlade bilo bi korisno da bolje provjeri što piše u zakonu, tko i kako dogovara sazivanje sjednice VNS-a.

Budući da poštivanje zakona Vladi nije jača strana, u što smo se uvjerili, podsjetit ćemo ih još jednom: prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske, sjednice VNS-a zajednički sazivaju i pitanja o kojima će se raspravljati i odlučivati zajednički utvrđuju Predsjednik Republike i predsjednik Vlade, a stručne i administrativne poslove pri tome za VNS obavlja Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, navodi se u priopćenju s Pantovčaka.

Iz Ureda predsjednika su se evidentno referirali na subotnju objavu glasnogovornika Vlade Marka Milića na Twitteru.

– U uredu predsjednika RH trebali bi bolje provjeravati zaprimljenu poštu. Jučer je dopis predstojnika Zvonimira Frke-Petešića za predstojnika Orsata Miljenića dostavljen uredu predsjednika u 19.10 sati. Tvrditi da nije stigao prijedlog za sazivanje VNS je neozbiljno. Ponuđeno je nekoliko mogućih termina za sjednicu VNS sljedećeg tjedna, napisao je Milić reagirajući na priopćenje Pantovčaka u kojem se tvrdilo da Milanović nije dobio prijedlog premijera Plenkovića za sazivanje sjednice VNS-a.

Podijeli objavu