Podijeli objavu

U Rusiji danas novi dnevni rekord u broju novozaraženih koronavirusom, gotovo 22.000, a u Moskvi je premašen najveći broj zaraženih iz svibnja, ističe Hina.

Ruske vlasti dosad su isključivale karantenu velikih razmjera i ocijenile su štetnima za gospodarstvo mjere poput onih kakve su bile uvedene proljetos.

Danas je u Rusiji 21.798 novozaraženih ili gotovo dvostruko više nego na vrhuncu u svibnju, kada je bilo 11.607 slučajeva.

U Moskvi, epicentru epidemije, zabilježeno je 6897 novozaraženih tijekom posljednja 24 sata, više od rekordna 6703 slučaja zaraze 7. svibnja.

U zemlji je umrlo 256 oboljelih pa ih je sada ukupno 30.793. Rusija tu ubraja samo smrtne ishode kojima je primarni uzrok COVID-19, a mnoge druge zemlje ubrajaju sve umrle pacijente koji su bili pozitivni na testiranju.

Rusija, posebice Moskva, uvele su u proljeće stroge mjere i ograničenja radi zaustavljanja epidemije. U jesen je ta opcija odbačena. Radi zaštite gospodarstva, moskovske vlasti odlučile su se za ciljane mjere, poput preporučene karantene za starije od 65 godina, škole na daljinu od 6. razreda nadalje i obvezu tvrtki da im 30 posto djelatnika radi od kuće, donosi Hrt.hr.

Ruski predsjednik Vladimir Putin od kraja listopada zauzima se za “ciljane i opravdane mjere maksimalne zaštite sigurnosti ljudi, uz zadržavanje aktivnosti poduzeća”.

Podijeli objavu