Podijeli objavu

Njemačka je od 2002. odobrila prodaju oružja Turskoj u vrijednosti 522 milijuna eura, pokazao je odgovor ministarstva gospodarstva na zastupničko pitanje Ljevice, ističe Hina.

Prodana roba mogla se iskoristiti za izgradnju i naoružavanje ratnih plovila, pokazuju dokumenti. Prema tim informacijama gotovo 128,8 milijuna eura robe išlo je za podmornice.

Takva prodaja kontroverzna je zbog trenutnih sporova između dviju članica NATO-a, Grčke i Turske oko istrživanja prirodnog plina u istočnom Sredozemlju, donosi Tportal.hr.

Njemačka savezna vlada dosad je sprečava izvoz samo onog oružja Turskoj koje bi se moglo koristiti u ratu u Siriji. Prodaja za mornaricu i dalje se odobrava, pa je grčka vlada pozvala Berlin da to prestane činiti.

„Grčka je pod prijetnjom njemačkog oružja u turskim rukama“, rekao je u nedjelju za novine Welt am Sonntag grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias.

„Nemojte Turskoj dati nešto što može destabilizirati cijelo istočno Sredozemlje“, dodao je Dendias, referirajući se na izgradnju šest podmornica, u čemu sudjeluje i njemačka tvrtka ThyssenKrupp.

Taj je projekt sve snažnije kritiziran zbog eskalacije sukoba na Mediteranu.

Podijeli objavu