Podijeli objavu

Dugogodišnji najbliži suradnik svetog Ivana Pavla II., kardinal Stanislaw Dziwisz, teško je u novom poljskom dokumentarnom filmu optužen za zataškavanje seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi, ističe Hina.

Brojne žrtve svećeničkog zlostavljanja, sami svećenici, stručnjaci za crkvena pitanja i istraživački novinari u dokumentarcu Don Stanislao, koji je jučer navečer emitiran na poljskoj televiziji TVN24, tvrde da je bivši papin osobni tajnik i osoba od njegova najvećeg povjerenja zataškavao optužbe o zlostavljanjima u Crkvi.

Dziwisz (81) je poljskoj novinskoj agenciji PAP izjavio da bi neovisno povjerenstvo trebalo istražiti navode izrečene u filmu.

“Spreman sam potpuno surađivati s takvim povjerenstvom”, rekao je ne komentirajući ništa o sadržaju filma.

Godinama je bio njegov osobni tajnik

U filmu se tvrdi da je Dziwisz zataškavao djelomično iz lojalnosti prema optuženima, a djelomično motiviran i velikim donacijama Crkvi u ime optuženih.

Predsjednik poljske biskupske konferencije nadbiskup Stanislaw Gadecki također je kazao da bi sve navode trebalo istražiti adekvatno povjerenstvo.

Stanislaw Dziwisz bio je osobni tajnik Karola Wojtyle, prvo kao krakovskog nadbiskupa, a potom kao pape Ivana Pavla II., od 1966. do njegove smrti 2005. godine, prenosi Index.hr.

Benedikt XVI. imenovao ga je kasnije kardinalom i krakovskim nadbiskupom, što je bio do umirovljenja 2016. godine.

Podijeli objavu