Podijeli objavu

Gotovo 80 posto Amerikanaca, među kojima je mnogo republikanaca, priznaju Joea Bidena kao novog predsjednika nakon što su ga mediji na temelju vodstva u presudnim državama na izborima 3. studenoga proglasili pobjednikom, pokazalo je istraživanje Reuters/Ipsos.

Biden, kojemu treba 270 elektorskih glasova za pobjedu, osvojio je 279 prema 214 koliko ih je osvojio sadašnji američki predsjednik Donald Trump, piše Hina.

Biden je osvojio 76,3 milijuna glasova ili 50,7 posto glasova birača, a Trump 71,6 milijuna odnosno 47,6 posto.

Anketa Reuters/Ipsos koja je provedena od subote do utorka utvrdila je da 79 posto odraslih Amerikanaca vjeruje da je Biden osvojio Bijelu kuću.

Tri posto vjeruje da je Trump pobijedio.

Za 13 posto izbori još nisu odlučeni, a pet posto anketiranih nema stajališta o tome tko je pobijedio na izborima.

Gotovo svaki demokrat i oko 60 posto republikanaca vjeruje da je Biden pobijedio.

Edison Research, koji provodi ankete za Reuters i druge medije, u subotu je objavio da je Biden pobijedio na američkim izborima nakon što je povećao vodstvo pred Trumpom u jednoj od presudnih država – Pennsylvaniji.

Trump ne priznaje poraz i bez dokaza tvrdi da je bilo masovne prevare na izborima.

Prema anketi 70 posto Amerikanaca među kojima 83 posto demokrata i 59 posto republikanaca vjeruje svojim lokalnim izbornim povjerenstvima da pošteno rade svoj posao.

Istraživanje je pokazalo kako 72 posto ispitanika vjeruje da gubitnik mora priznati poraz, a 60 posto vjeruje da će Trump u siječnju mirno predati vlast, navodi N1.

Anketa je obuhvatila 1363 ispitanika.

Podijeli objavu