Podijeli objavu

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je u srijedu da broj novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj stagnira nakon uvedenih restriktivnijih mjera i najavio da će Hrvatska dobiti cjepivo kada i druge članice Europske unije (EU).

“Od prije 14 dana, kada smo imali sjednicu Vlade i kada sam kazao da imamo naznake kako će mjere koje smo usvojili omogućiti usporavanje, odnosno stagnaciju rasta broja novozaraženih, to se upravo dogodilo”, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura.

Upitan o tvrdnjama nekih članova Znanstvenog savjeta da broj novozaraženih ne stagnira, ako se uzme u obzir da u broj novozaraženih ne ulaze vjerojatni slučajevi, Plenković je kazao da se stagnacija vidi i da to nije stvar percepcije, piše Hina.

Istaknuo je kako je u ovom trenutnu bitan broj hospitaliziranih, kao i da svatko kome je potrebna dobije liječničku skrb.

“Netko tko ima temperaturu, kome je slabo, tko zahtijeva liječničku pomoć, oni su svi na liječničkoj skrbi. Nemamo još 5000 ljudi koji su kući, a nisu na intenzivnoj njezi. To se ne događa”, ustvrdio je i dodao da su sada bitni brojevi hospitaliziranih i pacijenata na respiratorima.

Plenković je istaknuo da stavovi koje članovi Znanstvenog savjeta Vlade iznose u javnosti ne obvezuju Vladu, Nacionalni stožer civilne zaštite, ministra zdravstva ni njega osobno ni na koji način.

“Njihova uloga je savjetodavna, da temeljem svoje ekspertize, znanja i iskustva pomognu Vladi u donošenju pravovremenih mjera zdravstvenoga karaktera”, poručio je.

Plenković je najavio da će cjepivo protiv koronavirusa u Hrvatsku doći kada se nabavi na razini EU-a, tj. u isto vrijeme kad i u druge zemlje članice EU-a.

“Igramo na više ploča, ono cjepivo koje prvo bude proglašeno pouzdanim naravno da će EU kao cjelina ići za time da se to cjepivo dobavi, pa će isto tako i Hrvatska dobiti cjepivo”, kazao je.

Napomenuo je pritom da neće svi u Hrvatskoj odmah biti cijepljeni, već će se to obavljati prema planu po kojem će prioritet imati cijepljenje najranjivijih skupina, prenosi Slobodna Dalmacija.

Podijeli objavu