Podijeli objavu

U petak u 10 sati na Županijskom sudu u Zagrebu sudsko vijeće je objavilo presudu bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, njegovim bivšim suradnicima i HDZ-u u ponovljenom suđenju u aferi Fimi media.

Ivo Sanader, Mladen BarišićBranka Pavošević krivi su, a HDZ je odgovoran. Ivo Sanader kao ni ostali optuženici nisu na izricanju presude. Sanader se nalazi na rehabilitaciji u toplicama. On je dobio osam godina zatvora i uračunava mu se vrijeme provedeno u istražnom zatvoru. Utvrđen mu je nesrazmjer imovine u iznosu od 15 milijuna kuna. Mladen Barišić je dobio dvije godine i 10 mjeseci. Branka Pavošević dobila je godinu i četiri mjeseca. Svi su dobili nešto manje kazne.

HDZ je dobio kaznu od tri milijuna i 500 tisuća kuna te se oduzima imovinska korist od 14 milijuna kuna. Sanader i HDZ solidarno trebaju platiti 800 tisuća za vještačenja. Za razliku od prvobitne presude, HDZ je dobio milijun i pol manju kaznu, a imovinska korist je smanjena sa 24 milijuna na 14.

Ratko Maček je oslobođen optužbe da je pomagao u zlouporabi položaja i ovlasti. Prvobitno je bio osuđen na godinu dana.

Sanader organizirao grupu

“Prvooptuženi Sanader organizirao je grupu ljudi za počinjenje kaznenih djela. Barišić i Pavošević pripadali su toj grupi ljudi. U vremenu od 2005. do 2009. u namjeri pribavljanja imovinske koristi, Sanader je naložio Branki Pavošević da novac koji preda Barišić ne evidentira u poslovnim knjigama. Dio tog novca Sanader je zadržao za sebe, a osam milijuna kuna iskorišteno je za financiranje HDZ-a”, rečeno je u obrazloženju presude.

“Na sastanku 4. travnja 2007., koristeći autoritet predsjednika vlade i sustav ovisnosti, naložio je da se angažira Fimi medija i da im se plaća i za neizvršene poslove. Sanader je s Barišićem i pokojnom Nevenkom Jurak dogovorio da će dio novca predavati njemu, a dijelom drugim osobama i HDZ-u.

Barišić je 275 tisuća kuna predao Sanaderu od čega 50 tisuća kuna za putovanje u Ameriku, 35 tisuća eura za kupnju Brioni odijela. Dijelom prikupljenog novca obavljena plaćanja u korist HDZ kupnjom udjela u Hrvatskom listu i Osječkoj televiziji za plaćanje Marka Perkovića Thompsona”, rečeno je.

Sanaderu i članovima obitelji oduzima se gotovo sav novac

“Za korist HDZ-a plaćali su račune za usluge cateringa i druge usluge i robu u iznosu od 5,2 milijuna kuna. Sanaderu je pribavljena korist od 275 tisuća kuna, HDZ-u 14 milijuna kuna. HDZ je odgovoran što je od 2005. do 2009. kaznenim djelima Sanadera i Pavošević pribavio sebi nepripadno dobit od 14,6 milijuna kuna.

Od Sanadera i članova obitelji oduzima se 275 tisuća kuna, utvrđen mu je nesrazmjer imovine od 15 milijuna kuna pa mu se oduzima i 701 tisuća eura sa žiroračuna kod Raiffesiena u Insbrucku, 95 tisuća eura štednje isto iz Insbrucka, 180 tisuća eura štednje isto iz Insbrucka, 120 tisuća eura isto iz Insbrucka, 50 tisuća eura iz sefa u Insbrucka na ime Ive Šarića, novac kunske štednje Mirjane Sanader u iznosu od 243 tisuće kuna, 18 tisuća eura u PBZ-u na ime Petre Sanader, 1094 švicarskih franaka 11 tisuća eura, 16 tisuća eura i 39 tisuća dolara i 925 australskih dolara s računa Petre Sanader, 11 tisuća eura iz Zabe na ime Petre Sanader, 17,7 tisuća eura u PBZ-u na ime Brune Sanader. Oduzima se i 1094 švicarskih franaka, 12,6 tisuća eura i 925 australskih dolara na ime Brune Sanader u RBA-u, kao i 38 tisuća eura u PBZ-u na ime pokojne Karmele Šarić”, rečeno je.

Sudsko je vijeće objavilo presudu nakon što su obrana i tužiteljstvo iznijeli svoje završne govore. USKOK smatra da je ponovljenim suđenjem dokazana Sanaderova krivnja, njegovih suradnika i HDZ-a za korupciju i izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki, dok obrana tvrdi da za to dokaza nema.

Ovo suđenje započelo je 2016. nakon što je tri godine ranije Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu iz prvog procesa, prenosi Danas.hr.

Podijeli objavu