Podijeli objavu

Vlada je u petak temeljem rebalansa državnog proračuna dodijelila 1,34 milijardi kuna bolnicama za podmirenje dijela duga veledrogerijama i ovlastila ministra zdravstva za potpisivanje narudžbe za kupnju cjepiva protiv koronavirusa u skladu sa sporazumom s EU-om, ističe Hina.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na sjednici da je za podmirenje dijela duga veledrogerijama osigurano 1,34 milijardi kuna, radi rješavanja problema dospjelih nepodmirenih obveza zdravstva i zadržavanja jednake razine zdravstvene zaštite na cijelom području Hrvatske.

NOVAC ISKLJUČIVO ZA DUGOVE

Za bolnice kojima je osnivač država (KBC-i, kliničke bolnice) osigurano je 868,1 milijuna kuna, a za bolnice u vlasništvu županija 472,7 milijuna kuna..

“Sredstava će se iskoristiti isključivo za podmirenje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova prema definiranim kriterijima”, istaknuo je Beroš.

Vlada je prihvatila zaključak kojim se ministar zdravstva ovlašćuje za potpisivanje narudžbe za kupnju cjepiva protiv koronavirusa u skladu sa sporazumom s EU-om.

DOBILI SU NACRT SPORAZUMA O CJEPIVU

Beroš je izvijestio da je Europska komisija (EK) dostavila Ministarstvu zdravstva nacrt sporazuma o prethodnoj kupnji za razvoj, proizvodnju, prioritetne mogućnosti kupnje i opskrbu uspješnog covid-19 cjepiva za države članice EU-a, koje je EK dogovorio s farmaceutskom tvrtkom Pfizer, donosi Telegram.hr.

“Iz sporazuma proizlazi obveza za državu članicu da pošalje popunjeni obrazac narudžbe koji potpisuje ovlaštena osoba o prihvaćanju obveze iz sporazuma o prethodnoj kupnji. Financijska sredstava osiguravaju se u financijskom planu HZZO-a, a za provedbu se zadužuju Ministarstvo zdravstva, HZZO i HZJZ”, kazao je Beroš.

Podijeli objavu