Podijeli objavu

Austrija planira od trenutačnog noćnog policijskog sata prijeći na djelomičnu karantenu od utorka do nedjelje 6. prosinca, rečeno je u nacrtu i sažetku vladine uredbe u subotu, dok Grčka također najavljuje pooštrenje mjera borbe protiv epidemije covida-19, javlja Hina.

Policijski sat od 8 navečer do 6 ujutro pretvorit će se u cjelodnevnu karantenu te će se zatvoriti sve trgovine koje ne prodaju esencijalne potrepštine. Srednje škole već su se prebacile na učenje na daljinu, no škole za mlađe uzraste koje su i dalje otvorene napravit će to isto.

Kancelar Sebastian Kurz trebao bi održati konferenciju za medije u 16 sati na kojoj će iznijeti pojedinosti o novim mjerama u jeku porasta broja zaraženih.

Grčke vlasti u subotu su najavile zatvaranje vrtića i osnovnih škola do kraja studenog, postroživši nacionalnu karantenu nakon porasta slučajeva covida-19.

U borbi s koronavirusom Grčka je prošla bolje nego druge europske zemlje, uglavnom zbog rane nacionalne karantene koja je uvedena samo nekoliko tjedana nakon što je pandemija izbila u veljači.

Postupni porast zaraženih od ranog listopada prisilio je vlasti da ponovno uvedu mjere i narede drugu nacionalnu karantenu, koja istječe krajem studenog i uključuje i noćni policijski sat od 9 navečer do 5 ujutro.

U subotu je vlada dodatno pooštrila mjere, zatvorivši osnovne škole i vrtiće od ponedjeljka na dva tjedna do kraja karantene. Učenje na daljinu već je uvedeno u srednje škole i na sveučilišta.

Grčka je u petak zabilježila novih 3038 slučajeva koronavirusa. U četvrtak je zabilježeno 3316 novih slučajeva zaraze i 50 smrti, što je najveći dnevni broj zaraženih od početka pandemije.

Rekordni brojevi u Poljskoj i Ukrajini

Ukrajina je u subotu imala rekordan broj novozaraženih koronavirusom, a Poljska najviši broj umrlih od početka pandemije.

Ukrajina, država s gotovo 42 milijuna stanovnika, u petak ima rekordnih 12.524 slučaja zaraze koronavirusom, što je rast s 11.787 koliko ih je bilo dan ranije.

Sveukupan broj zaraženih od početka pandemije u Ukrajini iznosi 525.176, a umrlo je 9508 ljudi. „Ovo je rat, virus svakog dana odnosi živote Ukrajinaca“, rekao je ministar zdravstva Maksim Stepanov.

Ukrajina visoke brojke ima od rujna, zbog čega je vlada uvela potpuno zatvaranje tijekom vikenda koje stupa na snagu od subote i trajat će do kraja mjeseca. Vlasti nekih gradova najavile su da će ignorirati vladinu odredbu kako bi izbjegli pogoršanje ekonomske situacije.

Susjedna Poljska u subotu je pak imala najviši broj smrtnih slučajeva s koronavirusom, njih 548. Ukupno je u toj državi s 38 milijuna stanovnika s covidom-19 umrlo više od 10 tisuća ljudi.

Poljska u subotu ima 25.571 novi slučaj, nešto niže od rekordnog broja od 7. studenog kad je bilo 27.875 novih zaraza.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki je prije dva dana kazao kako nema potrebe za karantenom na razini cijele države, dodavši kako su brojevi po prvi put u dva mjeseca počeli padati.

Poljska na snazi ima školovanje na daljinu, zatvorila je restorane i većinu dućana u trgovačkim centrima. Zabranjena su okupljanja s više od pet ljudi.

Češka u subotu ima 7357 novih slučajeva zaraze, što je i dalje niže od nedavnih visokih brojki, zabilježenih prije no što su postrožene restriktivne mjere.

Ta država s 10,7 milijuna stanovnika imala je najviši omjer zaraženih na ukupan broj stanovnika. U subotu je preminulo još 171 osoba, čime je ukupan broj narastao na 5926.
Ipak, Češka je u tjednu do petka imala prvi sedmodnevni period od prve polovice listopada s manje od 10 tisuća novih slučajeva.

Češke vlasti razmatraju ublažavanje dijela restrikcija uvedenih od listopada. Idući tjedan će se učenici osnovne škole vratiti u učionice, iako će ostali ostati kod kuće. Restorani, mjesta za zabavu, teretane i trgovine s robom koja nije esencijalna ostat će zatvoreni.

U Sloveniji preko 1700 zaraza i čak 41 preminuli u 24 sata

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 6657 testova potvrđena 1731 nova zaraza koronavirusom, a 41 osoba je umrla, najviše do sada u jednom danu, objavila je u subotu slovenska vlada.

Jučer je zabilježen veći broj novozaraženih u odnosu na prethodni dan kad ih je bilo 1508, uz nešto više testova, a udio pozitivnih testova viši je od 26 posto.

Prema novim podacima, ukupan broj potvrđenih zaraza od početka epidemije povećao se na 54,116, od čega je aktivno 19,803 slučajeva, 14-dnevna incidencija trenutno iznosi 945, a broj umrlih popeo se na 765.

Stanje u bolnicama i dalje je kritično i ne poboljšava se, pa je hospitalizirano 1224 bolesnika, od čega je 201 na intenzivnim odjelima.

Vlada očekuje da će zbog novih restrikcija koje su donijete i važit će dva tjedna značajno smanjiti dnevni rast novih infekcije i dolazak novih bolesnika u prepune bolnice, nakon čega bi po riječima ministra zdravstva Tomaža Gantara opet bila moguća “kontrolirana relaksacija”, odnosno popuštanje nekih mjera, među prvima vjerojatno povratak učenika i studenata na nastavu “u živo”.
Nove restrikcije među ostalim obuhvaćaju zabranu bilo kakvog okupljanja izvan obiteljskog kruga, zatvaranje velike većine uslužnih djelatnosti i prestanak rada trgovina koje ne prodaju samo osnovne životne potrepštine, te zatvaranje javnog prometa. I dalje se primjenjuje zabrana izlazaka iz stanova i kuća u noćnim satima, odnosno policijski sat, načelna zabrana napuštanja općinskih granica osim u nužnim slučajevima i zbog odlaska na posao itd.

Nove mjere su donesene nakon procjene da zatvaranje s kraja prošlog mjeseca nije donijelo zadovoljavajuće rezultate jer je broj novozaraženih ostao na visokoj razini, pacijentima od covida-19 pune se bolnice, a dnevni broj smrtnih slučajeva u zadnje se vrijeme kretao prosječno od 20 do 30 slučajeva.

Prema podacima Europskog centra za suzbijanje i kontrolu bolesti (ECDC) Slovenija je po broju umrlih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana na, odnosno smrtnosti od covida-19, na visokom četvrtom mjestu, iza Češke, Belgije i Mađarske, prenose u subotu slovenski mediji.

Službeni podaci ministarstva zdravstva govore da je do sada među umrlima najviše onih koji su bili stariji od 85 godina, a najmlađa žrtva do sada imala je 43 godine, a udio umrlih u populaciji kod koje je potvrđen virus iznosi oko 1,2 posto.

U rujnu i listopadu umrlo je više od 180 oboljelih, a dnevni broj smrtnih slučajeva ovog mjeseca se znatno povećao.

Na teži tijek bolesti i njen mogući fatalni ishod i dalje su najvećem riziku izloženi stanari domova za starije i stariji štićenici u socijalnim institucijama iako je stopa smrtnosti zbog boljeg poznavanja virusa i češćih hospitalizacija tih osoba smanjena u odnosu na proljeće. No, za razliku od prvog vala epidemije, sada je virus zahvatio oko 80 posto domova, a u nekima koji su najteže pogođeni zaraženo je skoro polovica stanara i dobar dio osoblja, donosi Dnevno.hr.

Podijeli objavu