Podijeli objavu

Filipinska obalna straža i spasilačke službe nastavile su spašavati tisuće ljudi u sjevernoj pokrajini koju je pogodio tajfun Vamco, najsmrtonosniji ciklon u ovoj godini, ističe Hina.

Poplavljeni su deseci gradova u regiji Cagayan, sjeverno od glavnoga grada Manile. Ugrožene su tisuće obitelji. Mnogi su se popeli na krovove kuća, sklanjajući se od poplava koje dosežu visinu dvokatnice, rekli su dužnosnici.

Obalna straža poslala je u subotu u grad Tuguegarao spasilačke timove opremljene vozilima i gumenim čamcima. Pomoć još treba poslati u obližnje pokrajine, rekao je zapovjednik obalne straže George Ursabia.

Gradonačelnik Jefferson Soriano rekao je za radio DZMM kako će trebati više od tjedan dana da se voda povuče, ako ne bude novih kiša. Pristup gradu, u kojem žive 163 tisuće ljudi, onemogućen je zbog poplavljenih cesta, dodao je.

Stanovnici na društvenim mrežama objavljuju fotografije i lokacije s molbama za spašavanje. Hashtag #CagayanNeedsHelp bio je vodeća tema na Twitteru s više od dva milijuna objava.

– Već se treći dan nalazimo na krovu. Trebamo pomoć i odjeću jer ništa nismo uspjeli spasiti, rekao je Ramilo Lagundi za radio DZBB, dodavši da se još stotine njegovih susjeda nalaze na krovovima.

Vamco, 21 ciklon koji je u ovoj godini pogodio Filipine, usmrtio je najmanje 42 osobe, prenosi Hrt.hr.

Podijeli objavu