Podijeli objavu

Imamo novih 2866 slučajeva zaraze, a preminulo je 38 osoba. Situacija je i dalje najgora na sjeveru zemlje.

U Varaždinskoj županiji s brojkama novih slučajeva rastu i brojke pacijenata u bolnicama. U pomoć su stigle i medicinske sestre iz Zagreba, a bolnicu i šatore za prihvat oboljelih obišao je ministar zdravstva koji ne najavljuje nove mjere.

56 covid pacijenta trenutno se liječi u Varaždinskoj bolnici, njihov broj svakodnevno raste zbog čega se pripremaju dodatni kreveti na drugim lokacijama.

Spremni su i šatori pred bolnicom, a obišao ih je i ministar zdravstva zajedno s ravnateljem bolnice.

“Dnevno se prima 20-ak bolensika u bolnicu ali mi uspijemo desetak pacijenata i otpustiti. Ukoliko se nastavi takav tempo da imamo porast od 10 pacijenata dnevno onda bi se mogli za sedam dana puniti i šatori. Mi već sada razmišljamo i dodatne van bolničke kapacitete za slučaj da dođe do takvog scenarija”, kazao je Nenad Kudelić, ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

U samoizolaciji ili pozitivno na korona virus je 90 djelatnika. U pomoć je stiglo 10 medicinskih sestra iz KBC-a Zagreba. Na mjesec dana s odjela kardiologije stigla je i sestra Josipa.

“Ja sam blizu tu i mislim da je fer da dođem pomoć tu, tu su praktički i moji ljudi i tu sam praktički odrasla. Pacijenti su s težom kliničkom slikom, teško je ispod toga svega radit, teško je ne može se to opisati”, kazala je Josipa Logožar, medicinska sestra KBC-a Zagreb.

Na raspolaganju bolnica ima 25 respiratora,većina pregleda i kontrola je otkazana i primaju se samo hitni pacijenti. Ako brojke i dalje budu rasle županijski stožer najavljuje strože mjere, među njima skraćivanje rada ugostiteljskih objekata do 20 sati.

“Riječ je o tome da zaustavio okupljanja u jednoj točki. Zaraza nam ulazi u proizvodnju i hale sa stotine radnika odlaze u izolaciju po nalogu epidemiologa i dobit ćemo spontani lockdown i to je najgore što se može dogoditi”, kazao je Radimir Čačić, župan Varaždinske županije.

Ministar Beroš podržava strože mjere na županijskim razinama, poručuje svakodnevno treba tražiti balans: “Lockdown ne dolazi u obzir, policijski sat ne dolazi u obzir, ono na što možemo utjecati ponovno ograničiti okupljanja i grupiranja i utjecati kao što je župan rekao na radno vrijeme ugostitelja i svih ostalih”.

Kada je riječ o masovnom testiranju građana, za koje se spominje da je opcija za grad Zagreb – ministar je suzdržan: “Masovno testiranje sigurno daje određene informacije ali ne daje odgovor na sva pitanja. Dolaskom brzih antigenskih testova nama će svima skupa život biti lakši, ubrzat ćemo broj testiranja i povećati broj, naravno uz uvažavanje limitacije koje ti testovi imaju”.

Njima se testiraju osobe sa simptomima koji su se pojavili unutar 5 dana, a ministar je najavio i nabavu veće količine brzih testova, donose Vijesti.hr.

Podijeli objavu