Podijeli objavu

Kina je u petak čestitala izabranom američkom predsjedniku Joeu Bidenu, pobjedniku izbora 3. studenoga čiji rezultat aktualni predsjednik Donald Trump i dalje ne priznaje, javlja Hina.

– Poštujemo izbor američkog naroda. Čestitamo gospodinu Bidenu i gospođi Harris – rekao je deset dana nakon izbora glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin na konferenciji za medije, spomenuvši i izabranu potpredsjednicu Kamalu Harris.

– Razumijemo da će rezultati američkih izbora biti odlučeni prema američkim zakonima i procedurama – dodao je, ponovivši raniji stav Pekinga.

Trumpovo odbijanje da prihvati poraz na izborima stavilo je Peking u nezgodnu poziciju jer Kina ne želi činiti ništa da dodatno antagonizira republikanskog predsjednika koji je podnio niz tužbi kako bi osporio rezultat.

Odnosi između Kine i SAD-a na najnižoj su razini u nekoliko desetljeća zbog niza sporova, od onih trgovinskih, do pitanja Hong Konga i pandemije koronavirusa. Trumpova vlada uvela je niz sankcija nad Kinom.

Par dana nakon održavanja izbora, kad se pokazalo da je Biden prikupio dovoljan broj elektorskih glasova kako bi postao novi američki predsjednik, niz američkih saveznika čestitalo je demokratu, dok su se Kina i Rusija suzdržali. Rusija još uvijek nije čestitala Bidenu, prenosi Dnevnik.ba.

Podijeli objavu