Podijeli objavu

Peruanci su u subotu ponovno izašli na ulice, prosvjedujući protiv novog predsjednika Manuela Merina, imenovanog nakon izglasavanja nepovjerenja Martinu Vizcarri, a na prosvjedima su po prvi put izgubljeni životi.

Većinom mlađi Peruanci okupili su se u nekoliko gradova Perua kako bi se usprotivili onom što nazivaju parlamentarnim pučem protiv zbačenog predsjednika Martina Vizcarre, opozvanog zbog navodne korupcije u ponedjeljak, javlja Hina.

Protiv Vizcarre, centrističkog predsjednika koji je i sam poznat po zalaganju za borbu protiv korupcije, glasalo je 105 od 130 zastupnika. Na njegovo mjesto došao je Manuel Merino, predsjednik parlamenta i treći predsjednik Perua u samo četiri godine.

image

Prosvjedi u Peruu, Ernesto Benavides/AFP
image

Ured pravobranitelja objavio je da je u prosvjedima ubijen 25-godišnjak koji je podlegao ozljedama glave nakon sukoba s policijom u prijestolnici Limi, što je prvi smrtni slučaj otkad su prosvjedi započeli u utorak. Još je troje ljudi završilo u bolnici. BBC prenosi kako je poginula još jedna osoba.

Najveći skup u Limi privukao je tisuće ljudi, a policija je iz helikoptera bacala suzavac u pokušaju tjeranja prosvjednika koji su zaprijetili da će marširati prema zgradi Kongresa.

image

Prosvjedi u Peruu, Ernesto Benavides/AFP
image

Nosili su natpise poput „Merino, ti nisi moj predsjednik“ ili „Merino varalica“.

Lokalne vlasti peruanske prijestolnice, čiji je gradonačelnik iz iste stranke desnog centra kao novi predsjednik, isključile su javnu rasvjetu na Trgu San Martin gdje su se prosvjednici okupili i koja je središte demonstracija.

Dio prosvjednika približio se području gdje Merino živi, istočno od Lime, lupajući po loncima i bubnjevima.

Miguel Cabrejos, nadbiskup Trujilla, trećeg najvećeg grada te države s gotovo 33 milijuna stanovnika, pozvao je vlasti na dijalog s prosvjednicima i da poštuju njihovo pravo na iskazivanje nezadovoljstva.

Premijer Antero Flores Araoz, 78-godišnji konzervativac, odbacio je mogućnost da Merino odstupi zbog prosvjeda.

Novi predsjednik je nakon preuzimanja vlasti u utorak kazao kako će poštivati raspored prema kojemu se idući izbori trebaju održati u travnju iduće godine, te da će vlast napustiti u srpnju kad bi Vizcarrin mandat istekao, donosi Jutarnji.hr.

Vizcarra je nestranački centrist koji je stekao veliku popularnost nakon što je naslijedio Pedra Pabla Kuczynskog, bivšeg bankara Wall Streeta koji je bio primoran odati ostavku zbog optužbi za korupciju 2018. godine.

Podijeli objavu