Podijeli objavu

Japansko gospodarstvo poraslo je u razdoblju od srpnja do rujna 21.4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, priopćila je vlada u ponedjeljak, objavivši izlazak iz 12-mjesečne recesije.

Gospodarstvo se snažno oporavilo budući da su se poslovne aktivnosti ponovno pokrenule unatoč pandemiji Covid-19  i jednomjesečnom izvanrednom stanju, piše Hina.

U razdoblju od travnja do lipnja aktivnosti su potonule rekordnih 28.8 posto.

Osobna potrošnja poskočila je u razdoblju od srpnja do rujna 4.7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je potonula 8.1 posto, navodi se u vladinom priopćenju.

Loša je vijest pad ulaganja kompanija, za 3.4 posto, drugo tromjesečje zaredom.

Izvoz je porastao sedam posto, nakon 17.4-postotnog potonuća u prethodnom tromjesečju.

Uvoz se pak smanjio 9.8 posto. U razdoblju od travnja do lipnja porastao je 2.2 posto.

Gospodarstvo je teško pogodila pandemija koronavirusa i podizanje stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) u listopadu prošle godine, s osam na 10 posto.

Ciklus postupnog podizanja PDV-a počeo je u travnju 2014., kada je vlada tadašnjeg premijera Shinza Abea prvi puta u 17 godina povisila stopu s pet na osam posto.

Abe je u rujnu podnio ostavku zbog zdravstvenih problema a za njegova mandata zamah gospodarstva kočili su stagnacija plaća i slabo potrošačko raspoloženje.

Potrošnja kućanstava pala je tako u rujnu dvanaesti mjesec zaredom, za 10.2 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, iako je vlada svakom stanovniku u isplatila 100 tisuća jena (956 dolara) kako bi poduprla oživljavanje gospodarstva u pandemiji, donosi Index.hr.

Japan je uspio izbjeći eksplozivno širenje zaraze kakvo bilježe Europa i SAD. Zabilježili su ukupno 119 tisuća slučajeva zaraze i oko 1900 smrtnih slučajeva povezanih s covidom 19.

Podijeli objavu