Podijeli objavu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom potpisivanju Ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz fondova EU-a u financijskom razdoblju 2014. – 2020. te je odgovarao na pitanja novinara o Danu sjećanja na žrtve Vukovara i tko će sve sudjelovati iz Vlade, ističe Hrt.hr.

– U Vukovaru će uz mene biti Tomo Medved, potpredsjednik Vlade Boris Milošević te ministri Mario BanožićNatašaTramišak Josip Aladrović. U Škabrnju idu ministar Gordan Grlić Radman, ministrica Marija Vučković i Ivan Malenica, rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske rekao je kako Milorad Pupovac zajedno s drugim predstavnicima SDSS-a uobičajeno dolazi u Vukovar dan prije.

– Koliko znam, on će sutra biti ondje, dodao je.

Andrej Plenković smatra da je odlazak Borisa Miloševića u Vukovar veoma važna poruka kojom se odaje počast žrtvama Vukovara i žrtvama Domovinskog rata.

– To je na tragu naše politike pomirbe, politike gledanja u budućnost i suživota. Mi smo obilježavanjima koja su krenula njegovim odlaskom u Knin, odlaskom potpredsjednika Vlade Tome Medveda u Grubore, mojim odlaskom u Varivode, dolaskom predstavnika SDSS-a koji je član Vlade i koji je potpredsjednik Vlade, Borisa Miloševića u Vukovar, zaista zaokružili geste koje su važne, vrijedne i bitne za Hrvatsku u četvrtom desetljeću njene demokracije – poštovanja vrijednosti Domovinskog rata, prisjećanja žrtvi hrvatskih branitelja. Osobito onih koji su dali svoj život u Vukovaru, Škabrnji i drugim dijelovima Hrvatske. Upravo je na prijedlog naše Vlade 18. studenog neradni dan, rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade istaknuo je da postoji zahtjev Civilne zaštite da ne rade ugostiteljski objekti, čime se sprječavaju situacije u kojima može doći do širenja zaraze.

– Bitna su dva temeljna trenutka. Prvi je obilježavanje u blizini memorijalne bolnice u Vukovaru, drugi je trenutak misa koja će biti na memorijalnom groblju, rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade komentirao je projekte koji se financiraju iz Europske unije.

– Pet najvrednijih u financijskom smislu projekata koji se financiraju iz EU-a su -Pelješki most, LNG terminal na Krku, širokopojasni internet, Zračna luka Dubrovnik i O-ZIP na Institutu Ruđer Bošković, koja će u četiri područja ojačati i samu infrastrukturu, a onda i opremu, uključivši ICT, vrijednosti 72 milijuna eura. Potpisan je danas na Istitutu Ruđer Bošković, čime naš institut u godinama koje su pred nama stavljamo u funkciju daljnjeg financiranja znanosti, a na dobrobit društva i gospodarstva u kontekstu svega onog što se želi kroz Nacionalnu i razvojnu strategiju u korak 4. industrijske revolucije, rekao je Plenković.

Rekao je i da je Hrvatska trenutačno na 106 posto ugovorenih sredstava iz aktualnog višegodišnjeg financijskog okvira.

– Isplaćeno je 46 posto sredstava, a ovjereno 36 i taj će se broj nakon današnjeg dana povećati. Trenutačno se približavaju kraju pregovori Europskog vijeća, Parlamenta i Komisije o novom višegodišnjem financijskom okviru. U sljedećih 10 godina Hrvatskoj su na raspolaganju 24,2 milijarde eura. Sredstava je jako puno. To su poluge za ekonomski i društveni razvoj Hrvatske  nakon koronakrize. Prilika je zajednička pred nama. Na nama je da to što bolje iskoristimo, istaknuo je Plenković.

Podijeli objavu