Podijeli objavu

Na novinskoj konferenciji švedski premijer Stefan Lofven rekao je kako se broj ljudi koji se smiju okupljati smanjuje na osam, s dosadašnjih tristo. “Ovo je nova norma za čitavo društvo”, rekao je Lofven. “Ne idite u teretane, ne idite u knjižnice, ne pripremajte večere za goste. Otkažite!”.

Švedska je privukla međunarodnu pažnju svojim nerestriktivnim mjerama kojima je odgovorila na pandemiju, odbacujući zatvaranje i oslanjajući se na preporuke, ističe Hina.

Švedska stopa umrlih po glavi stanovnika nekoliko je puta viša od one u drugim nordijskim zemljama, ali opet niža nego u nekim drugim europskim zemljama poput Španjolske.

KOLEKTIVNI IMUNITET IPAK NIŽI

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell, arhitekt tzv. ‘švedske strategije’, nedavno je priznao da je kolektivni imunitet na koronavirus u Švedskoj vjerojatno niži nego se ranije procjenjivalo.

Tegnell, koji je odbacivao zatvaranje i propagirao široku uporabu maski, također je priznao da se zemlja bori s drugim valom pandemije nakon što je u kolovozu bio rekao da takav scenarij nije vjerojatan, prenosi Telegram.hr.

Tegnell je rekao da proljetni val u Švedskoj vjerojatno nije donio imunitet kakvom su se nadali, dodajući da je broj asimptomatskih infekcija očito bio manji nego što se ranije vjerovalo. Švedska na 10,23 milijuna stanovnika ima 177.000 oboljelih od početka pandemije i 6164 umrlih.

Podijeli objavu