Podijeli objavu

Prošlog četvrtka je američki predsjednik Donald Trump razmatrao opcije napada na iranski nuklearni pogon u Natanzu. No, od toga je na kraju odustao. Da bi takva vojna akcija mogla izazvati širi sukob upozorili su ga njegovi savjetnici.

BCC piše da se sastanak je savjetnika s američkim predsjednikom dogodio nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju objavila izvještaj u kojem se navodi da je iranska saliha obogaćenog uranija čak 12 puta veća od dopuštene nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

Iran ima 2.442,9 kilograma nisko obogaćenog uranija u odnosu na 2.105,4 kilograma prijavljenih 25 kolovoza, navodi se u izvještaju. Iranu je Nuklearni sporazum potpisan 2015. sa svjetskim silama omogućio stvaranje zaliha od 202,8 kilograma nisko obogaćenog uranija. Također, objavljeno je, da je Iran završio premještanje centrifuga za obogaćivanje uranija iz nadzemnog objekta u Natanzu u podzemni objekt. To se protivi dogovoru iz Nuklearnog sporazuma.

‘Takav potez doveo bi do šireg sukoba’

Da se Trump raspitivao za opcije napada Natanza, tijekom sastanka u Ovalnom uredu, The New York Times pisao je u ponedjeljak. Objavili su da su sastanku prisustvovali predsjednikovi glavni savjetnici za nacionalnu sigurnost, kao i potpredsjednik Mike Pance, novi ministar obrane Christopher Miller, general Mark Milley koji je načelnik glavnog stožera američke vojske te državni tajnik Mike Pompeo.

“Takav potez mogao bi dovesti do šireg sukoba, predsjednik je tražio opcije. Iznijeli su mu scenarije, on je na kraju odlučio da neće ići dalje”, rekao je jedan od Trumpovih savjetnika za Reuters. Za Wall Street Journal govorio je drugi savjetnik pa je rekao da bi sukob s Iranom mogao završiti loše za sve aktere uključene u njega.

Postojala je zabrinutost da bi Trump do kraja mandata mogao tako nešto učiniti

Ali Rabiei, glasnogovornik vlade u Iranu, upozorio je u utorak da bi svaka akcija protiv iranske nacije mogla rezultirati nemilosrdnim odgovorom Irana, prenosi Reuters. Da Trump još uvijek traži načine da napadne glavni iranski nuklearni pogon misle američki dužnosnici. Štoviše, američko ministarstvo obrane i drugi nužnosnici uključeni u nacionalnu sigurnost bili su zabrinuti da bi Trump do kraja mandata mogao pokrenuti takvu operaciju – kako javno, tako i tajno.

Iransko gospodarstvo došlo je pod udar SAD-a kada je Amerika “udarila” najstrožim ekonomskim sankcijama, što je na kraju za rezultat imalo nestašicu lijekova i inflaciju. Ipak, nazire se promjena kada je po srijedi nuklearna diplomacija između ove dvije države. Jedno od obećanja novog predsjednika SAD-a Joea Bidena bilo je ponuda Iranu za vjerodostojan povratak na put diplomacije. Trump je pak imao agresivnu retoriku protiv Irana.

Spašavanje Nuklearnog sporazuma Bidenu bi mogla otežati eskalacija odnosa s Iranom. Upravo je taj sporazum polazišna točka za nastavak pregovora SAD-a i Irana, prenosi Danas.hr.

 

Podijeli objavu