Podijeli objavu

Dragan Čović je napokon dobio oporbu. To je još jedan od ishoda ovogodišnjih lokalnih izbora, koji je nekako prošao u sjeni rezultata u Sarajevu i Banja Luci i poraza SDA i SNSD-a, piše Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba piše kako je “lider Hrvatske demokratske zajednice je uz pomoć nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor i Bože Ljubića, praktično dokinuo oporbu, te već godinama suvereno vlada hrvatskom političkom scenom”. Svi koji se usprotive tome, kako to biva po poznatom šablonu nacionalnih i nacionalističkih stranaka, uglavnom budu anatemisani, proglašavani izdajnicima i otpadnicima, piše ovaj portal.

Oporavak HSP-a

U Prozoru-Rami je ponovno pobijedio Jozo Ivančević, kojeg nisu uspjeli poraziti ni Ilija Petrović, pa ni Čovićev državni ministar Josip Grubeša, na specijalnom zadatku u ‘rodnoj čaršiji’, inače nositelj liste za Općinsko vijeće Prozor-Rama.

Pobjedu u Tomislavgradu je odnio Ivan Buntić iz Koalicije POMAK – DEVEDESETKA HNK – HDZ 1990. Buntić je eksponent Ivana Vukadina, mandatara za sastav Vlade Livanjske županije (LŽ), koji je odbio služiti Draganu Čoviću, te napustio matičnu stranku i uspješno osnovao novu. Nešto kao Čovićev Konaković.

No, značajan rezultat je, svakako, postigao i HSP BiH, koji se vraća na političku scenu. Kako su nam potvrdili iz ove stranke, HSP je od ovih izbora uvjerljivo treća stranka u Hrvata! Osvojili su više od 30 vijećničkih mjesta diljem Bosne i Hercegovine. Druga su stranka u Širokom Brijegu, Posušju, Stocu, Odžaku… Tu poziciju očekuju i u Mostaru poslije izbora 20. prosinca.

“Ne mora značiti ako većina ide istim putem da je taj put ispravan. Možda nas taj put vodi u provaliju, možda je to slijepi put. Može i manjina ići pravim putem”, osvrće se Željko Asić, dopredsjednik HSP-a i predsjednik Gradske podružnice ove stranke u Mostaru, na dugogodišnju dominaciju HDZ-a, piše Radiosarajevo.ba.

HSP je na ove izbore izašao bukvalno bez novca.

“Nismo imali ni plakate, niti smo održavali skupove. Zato smo, koliko se može u ovoj situaciji s pandemijom, održali izbore od vrata do vrata. Tako da smo u svih šest županija u kojima smo izašli na izbore uspjeli osvojiti više od 30 vijećnika. U Odžaku je kandidat naše stranke i HDZ 1990. godine osvojio poziciju načelnika. Ti rezultati su za nas zadovoljavajući, jer mi kao politička stranka apsolutno nismo u kampanji sudjelovali na način kao što su druge političke stranke. HDZ BiH i HDZ 1990. godine su, recimo, utrošili velike novce za kampanju”, ističe Asić.

Hrvatski blok

On ove procese vidi pozitivno, jer je počela revitalizacija hrvatske oporbe u Bosni i Hercegovni.

“HDZ je nametnuo strah da se mora za njih glasovati, ili nas neće biti, jer će nas netko preglasati itd. Narod se u strahu najviše opredjeljuje dati glasove HDZ-u BiH. Tu moramo vidjeti činjenicu da je hrvatska oporba bila loša do sada i da hrvatski oporbeni birači nisu nikako izlazili na izbore! Kada vi napravite detaljnu analizu, ni u jednoj općini Hrvati ne izlaze više od 37-38 posto. Za razliku, recimo, od općina u RS imamo gdje odziv bude između 50 i 60 posto”, primijetio je Asić.

Prema njegovim riječima, “bilo gdje postoji jaka hrvatska oporba – Hrvati ne glasaju za HDZ BiH i Čovića”.

“To je najbolji primjer Prozora-Rame gdje je HDZ 1990 iskrena oporba HDZ-u BiH, i ljudi tu ne glasuju. Naše glasače ne može nitko prevariti, niti jedna stranka. Gdje imamo stvarnu oporbu, tu su i dobri oporbeni rezultati”, ističe Asić, dodajući da HDZ 1990 mora biti “iskrena oporba i u drugim sredinama osim Prozora-Rame, Tomislavgrada i Livna”, te prestati igrati ulogu “nevidljive vlasti, tj. pomagati Čovićevoj stranci”.

Dopredsjednik HSP-a je najavio da će “pravaši, zajedno sa drugim strankama, pokušati napraviti hrvatski blok koji će se iskreno i snažno suprotstaviti politici HDZBiH i Dragana Čovića”, piše Radiosarajevo.ba.

Podijeli objavu