Podijeli objavu

Njemačka u srijedu preuzima od Grčke polugodišnje predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe, priopćilo je njemačko veleposlanstvo u RH.

Fokus njemačkog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe bit će na jačanju multilateralizma te međunarodnog poretka koji počiva na pravilima, piše Hina.

Njemačka Vijeće Europe želi osnažiti kao središnji stup multilateralne suradnje u Europi.

Posebno će se posvetiti snazi prava (pravnoj državi, ljudskim pravima, demokraciji, unapređenju pristupanja EU-a Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava), standardima ljudskih prava u području umjetne inteligencije, ljudskim pravima na internetu, jasnom nastupanju protiv govora mržnje, nacionalnim manjinama, posebno Romima kao najvećoj nacionalnoj manjini u Europi, seksualnim i rodnim manjinama te mladima.

Posljedice aktualne pandemije covida-19 naglašavaju posebnu važnost zacrtanih tema, bilo da je riječ o primjerenosti državnih zaštitnih mjera i posljedicama po djecu i mlade, porastu obiteljskog nasilja te nasilja nad ženama tijekom pandemije, tematskom području zaštite okoliša i ljudskih prava ili raspravi o rasizmu, navodi se u priopćenju.

Vijeće Europe, osnovano 1949. godine, središnji je multilateralni forum i instrument međunarodnog poretka koji počiva na pravilima. Poput Europske unije, Vijeće Europe se zalaže za zajedničku Europu, multilateralnu suradnju, blagostanje, sigurnost i najviše standarde u svijetu u pogledu ljudskih prava te pravne države, donosi N1.

Podijeli objavu