Podijeli objavu

TISUĆE Gruzijaca nezadovoljnih načinom na koji su održani nedavni parlamentarni izbori izišle su na ulice glavnog grada Tbilisija u srijedu, dok je američki državni tajnik Mike Pompeo bio na sastancima s političarima i čelnikom Crkve, javlja Hina.

Gruzija, mala južnokavkaska zemlja koju Washington tradicionalno snažno podržava, uključujući i vojnom pomoći, zadnja je u nizu stanica Mikea Pompea na njegovoj turneji po više zemalja. Njegova sljedeća stanica je Izrael.

Pompeo se u srijedu sastao s predsjednicom Salome Zurabishvili, premijerom Giorgijem Gakharijom i patrijarhom gruzijske Pravoslavne crkve, Ilijom II, kao i predstavnicima civilnog društva.

Pompeo je rekao gruzijskom premijeru da razumije “bol i teškoće povezane s ruskom okupacijom zemlje”, što se odnosi na rusko postavljanje vojske u dvije odcijepljene gruzijske regije nakon rata iz 2008. godine.

Pompeo je rekao da SAD želi nastaviti podržavati Gruziju u izgradnji institucija koje će omogućiti “slobodne i poštene izbore i sve one stvari koje dolaze sa snažnom debatom i demokracijom”.

Opozicija je pozdravila Pompeov posjet

“Gruzija treba kontinuiranu i aktivnu američku uključenost kako bi podržala njezinu sigurnost i demokraciju te se tako oduprla Putinovoj agresiji u ovoj pograničnoj državi”, rekla je Giga Bokeria, opozicijska čelnica.

Vani, tisuće ljudi formirale su živi lanac u centru grada, noseći veliku nacionalnu zastavu i transparente s natpisima: “SAD – hvala što podržavate našu slobodu” i “izbore su ukrali ruski oligarsi”; referirajući se na Bidzinu Ivanishvilija, čelnika vladajuće stranke, koji se 90-ih obogatio u Rusiji.

Prema službenim rezultatima parlamentarnih izbora koji su se održali 31. listopada vladajuća gruzijska stranka Gruzijski san osvojila je 48.23 posto glasova, dok je najveća opozicijska stranka Ujedinjeni nacionalni pokret (UNM) osvojila 27.18 posto glasova.

Opozicija optužuje Gruzijski san i njihove pristaše za kupovinu glasova, prijetnje biračima i promatračima, i nepravilnosti tijekom brojenja glasova. Osam opozicijskih stranaka, uključujući i UNM, reklo je da će bojkotirati parlament te da zahtijevaju ponovno održavanje izbora.

Čelnici Gruzijskog sna zanijekali su optužbe opozicije, dok međunarodni promatrači kažu da su izbori bili kompetitivni i da su osnovne slobode općenito poštovane, prenosi Index.hr.

Podijeli objavu