Podijeli objavu

Internetski maloprodajni div Amazon popustio je pritisku francuske vlade i odgodio veliku prodaju s popustima na “crni petak” u Francuskoj, pridruživši se lokalnim trgovcima čije je poslovanje ograničeno protupandemijskim mjerama, piše Hina.

Kako bi se osigurala ravnopravna tržišna utakmica, francuski ministar financija Bruno Le Maire pozvao je ovog tjedna supermarkete i internetske prodavače da odgode “crni petak”, koji obično traje od 27. do 29. studenog.

Time bi se izjednačili s trgovinama koje ne prodaju osnovne proizvode a moraju biti zatvorene do prosinca kako bi se zakočilo širenje virusa.

Izvršni direktor Amazona u Francuskoj Frederic Duval rekao je u četvrtak da će kompanija „crni petak“ pomaknuti na 4. prosinca i time se pridružiti drugim maloprodajnim tvrtkama, poput Carrefoura i Leclerca.

“Odlučili smo pomaknuti ‘crni petak’ ako to može pomoći trgovcima da se otvore prije 1. prosinca”, rekao je u četvrtak Duval na televizijskoj postaji TF1.

Amazon je elektronskom poštom potvrdio Duvalovu izjavu, ali danas nije odgovorio na zahtjeve za daljnjim pojedinostima.

Europski su trgovci na konkurenciju Amazona odgovorili usvajanjem američke tradicije ‘crnog petka’, dana nakon Dana zahvalnosti u SAD-u, koji obilježava početak sezone blagdanske kupovine.

Promet na američkoj platformi za prodaju putem interneta snažno je porastao širom svijeta zbog ograničenja kojima vlade nastoje zauzdati širenje zaraze, navodi Glas Istre. Potrošači su se u takvim uvjetima okrenuli kupnji putem interneta, što je dovelo u težak položaj fizičke trgovine.

Podijeli objavu