Podijeli objavu

U Bosni i Hercegovini u nedjelju je potvrđen razmjerno mali broj od 689 novozaraženih koronavirusom, što je uobičajeno tijekom vikenda kad se provodi manje testiranja, a i broj umrlih nešto je manji nego u prethodnim danima i registrirano je 28 takvih slučajeva, piše Hina.

Prema podacima koje su objavili entitetski zavodi za javno zdravstvo, od subote su provedena testiranja na nešto manje od 1900 uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 501 osobe iz Federacije BiH te kod 188 iz Republike Srpske.

Novozaraženih je u Sarajevu od subote bilo 90, koliko i u Banjoj Luci, a ta dva grada i dalje su pojedinačno najveća središta epidemije.

U glavom gradu BiH cijelog je tjedna broj oporavljenih bio veći od broja novozaraženih.

U usporedbi sa susjednim zemljama stanje u BiH cijelog je proteklog tjedna bilo znatno povoljnije jer se dnevni broj novozaraženih kretao između 1200 i 1500.

Unatoč toj činjenici zdravstvene su vlasti u toj zemlji na oprezu i upozoravaju kako se ne može sa sigurnošću govoriti o obuzdavanju epidemije ne bude li strogog prodržavanja ranije propisanih mjera ograničenja.

U slučaju Federacije BiH to znači zabranu kretanja u noćnim satima, kao i u distriktu Brčko, a na teritoriju cijele zemlje vrijede ograničenja broja osoba koje se mogu okupljati, kao i obveza nošenja zaštitnih maski i na otvorenome.

U cijeloj BiH broj potvrđenih slučajeva zaraze od izbijanja epidemije u ožujku sada je veći od 80 tisuća, dok je umrlo više od 2200 zaraženih, navodi Tportal.hr.

Podijeli objavu