Podijeli objavu

Britanski i europski pregovarači nastavili su u ponedjeljak pregovore o budućim odnosima putem videokonferencije, s fokusom na ribarstvo i pravedno tržišno natjecanje, uključujući državne potpore, piše Hina.

Glavni europski pregovarač Michel Barnier rekao je u ponedjeljak da i dalje postoje “temeljne razlike”, ali i da obje strane ulažu velike napore da se postigne dogovor.

“Nakon tehničkih razgovora ovaj vikend, pregovori se nastavljaju danas online… Vremena je malo. Temeljne razlike i dalje postoje, ali nastavljamo naporno raditi kako bismo postigli dogovor”, rekao je Barnier.

Pregovori licem u lice suspendirani su prošli tjedan nakon što je jedan član europskog izaslanstva bio pozitivan na testu na koronavirus. Nastavit će se u Londonu “kada to bude sigurno”, rekao je izvor koji prati pregovore i koji je želio ostati neimenovan.

Velike razlike u vezi s tržišnim natjecanjem i ribarstvom

Drugi izvor, europski dužnosnik, precizirao je da i dalje postoje velike razlike kad je riječ o pravednom tržišnom natjecanju i ribarstvu.

Ta pitanja najvažnije su zapreke za sklapanje novog sporazuma o trgovini nakon isteka prijelaznog razdoblja krajem godine.

Britanski list The Sun objavio je tijekom vikenda da pregovarači razmatraju mogućnost ponovnog pregovaranja o ribarstvu za nekoliko godina.

Treći europski izvor potvrdio je da se o tome razgovara, ali i dodao da Unija inzistira da se to poveže s cijelim sporazumom o trgovini, što znači da bi se o pravima za izlov ribe moglo ponovno pregovarati samo s ostalim pravilima o trgovini.

Europski dužnosnik naglasio je da ponovno pregovaranje o kvotama za izlov ribe na godišnjoj osnovi nije prihvatljivo za EU, navodi Index.hr.

Thierry Breton, francuski predstavnik pri Europskoj komisiji, rekao je prošli tjedan: “Ne bismo smjeli imati u sporazumu odredbe o reviziji za godinu ili dvije, kada bi se sve ponovno promijenilo… Nećemo to dopustiti. Moramo poduzetnicima osigurati predvidivost.”

Podijeli objavu