Podijeli objavu

Premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović u 10 su sati započeli sastanak sa županima putem video veze o epidemiološkoj situaciji u pojedinim županijama.

Nakon sastanka, novinarima se obratio ministar Božinović i najavio nove, oštrije mjere.

“Na sastanku se razgovaralo o mjerama na kojima se radi, od župana smo htjeli čuti procjenu aktualnog stanja i onoga što bi se moglo raditi u idućim danima”, kazao je.

Važit će do Božića

“Do sutra će stožer pripremiti novi set mjera s kojima ćemo upoznati župane i taj set mjera bi trebao vrijediti do Božića. Naravno da se radi o oštrijim mjerama u odnosu na ove sada”, najavio je.

“Nacrt će biti pripremljen za uži kabinet Vlade, a bit će dan na uvid i županima, vidjet ćemo njihove reakcije i onda ćemo donijeti odluku koja će stupiti na snagu vjerojatno do kraja tjedna”, kazao je Božinović.

Odbio je reći o kojim se mjerama radi točno, no rekao je da će se odnositi na ugostiteljstvo i još neke resore, poput kulture, te dijelom i na školstvo.

“Znate i sami o čemu se razgovara, ali treba pronaći balans koji tražimo cijelo vrijeme u jednom racionalnom opsegu. Virus se ponaša tako da kad doneseš najrestriktivnije mjere, čim dođe do popuštanja on se ponovno razmaše. Zato nije poanta odmah ići u najstrože mjere već one koje se donose da se postupno zaoštravaju, ovo će sada sigurno biti najoštrije mjere u ovom valu epidemije.”

Policijski sat nije opcija

Božinović je rekao da će mjere najvjerojatnije stupiti na snagu do kraja ovog tjedna.

Kazao je i da “s jedne strane treba razmišljati o očuvanju zdravlja i zdravstvenog sustava, s druge o gospodarstvu, a mora se misliti i na mentalno zdravlje građana”.

Na izravno pitanje novinara kazao je da policijski sat nikada nije bio opcija, a da lockdown u obimu kakav je bio proljetos ne dolazi u obzir. Najavio je i da će se policijske akcije po noćnim klubovima nastaviti.

Ministar unutarnjih poslova je komentirao i cjepivo protiv koronavirusa i pitanje hoće li biti obavezno. “Po Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti postoje cjepiva koja su obvezna. Da bi cjepivo zaustavilo epidemiju treba biti procijepljeno 70 posto ljudi, vodit ćemo računa da se to dogodi”, kazao je. Inače, o tome je bilo govora i na jučerašnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost.

U Hrvatskoj je danas zabilježeno 2323 novozaraženih, navode Vijesti.hr.

Podijeli objavu